MAMÍFERS INVASORS A CATALUNYA

Actualment, a Catalunya es troben més de 1.200 espècies exòtiques distribuïdes per tot el territori, i d’aquestes, un total de 177 (el 14%) tenen un comportament invasor que provoca impactes considerables en els ecosistemes naturals, a d’altres espècies autòctones o a les activitats humanes i econòmiques.

Les espècies invasores, amb la seva ràpida reproducció i adaptació al medi, són una de les principals causes de la pèrdua de biodiversitat del nostre entorn. És el cas del plomall de la Pampa, les cotorres argentines, les tortugues de Florida, el mosquit tigre, el cargol poma,…

En el cas dels mamífers, algunes de les espècies més invasores que trobem per Catalunya són:

  • El coipú (Myocastor coypus), un gran rosegador originari de la Patagònia, que ja campa lliurement pels Aiguamolls de l’Empordà arribat des de les granges pelleteres de França.

Aquesta espècie altera diversos hàbitats naturals, provocant un gran impacte a l’agricultura i a la vegetació de ribera, l’extinció local de plantes natives, la disminució de l’àrea de nidificació de les aus,…

  • El visó americà (Neovison vison), procedent d’Amèrica del Nord, ha arribat des de les granges pelleteres europees, ja sigui per alliberaments intencionats o per fugues de diversos exemplars.

Els seus principals impactes afecten a la fauna autòctona (especialment al visó europeu), provocant danys a la pesca, al turó, a les aus de parcs,… com també aviram i altres animals domèstics.

  • L’ós rentador (Procyon lotor), originàriament d’Amèrica Central i del Nord, ha arribat a Catalunya a través de les granges de pell i també com a animal domèstic o de companyia, sovint abandonats intencionadament.

Pot depredar i competir amb diverses espècies natives, provocant danys a jardins, parcs i cultius. També poden ser portadors de diverses malalties, causant problemes a l’entorn de les cases i zones urbanitzades.

 

Per a poder evitar l’impacte d’aquestes espècies invasores, seria convenient seguir els passos que us mostrem a continuació:

  • Prevenir, detectar i fer un seguiment de les espècies invasores perjudicials
  • Planificar un programa de resposta ràpida
  • Ajudar a seleccionar espècies i àrees prioritàries per al control i restauració
  • Millorar i integrar els diferents aspectes de la gestió d’espècies invasores, a fi de reduir costos i efectes de les invasions actuals i futures.
  • I sobretot, no abandonar espècies exòtiques al nostre medi natural.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *