Els líquens a les ciutats

El passat 8 de novembre vam assistir a la xerrada “Líquens desconeguts i savis”, on vam aprendre que els líquens són uns éssers vius fotosintètics formats per la simbiosi d’un fong amb una alga, considerats un dels bioindicadors de contaminació atmosfèrica més importants de l’ecosistema.

Amb més de 15.000 espècies diferents, els líquens poden colonitzar medis extrems, resistir fortes dessecacions, sobreviure a grans variacions de temperatura, són capaços de rehidratar-se… i els podem trobar en fulles, roques calcàries, murs vells, teulades, escorces dels arbres, etc…

En un estudi realitzat a una regió d’Itàlia van demostrar que com menys espècies de líquens habitaven en una ciutat, més casos de càncer de pulmó es diagnosticaven. Per tant, la disminució de la població de líquens està directament relacionada amb l’alt nivell de contaminació de l’aire.

També vam conèixer el projecte LiquenCity (dut a terme a Madrid i Barcelona), una iniciativa de ciència ciutadana per conèixer la qualitat de l’aire a través dels líquens que conviuen amb nosaltres a les grans ciutats, i per sensibilitzar la població dels efectes dels contaminants atmosfèrics sobre la nostra salut.

Animeu-vos a participar-hi!

Font: www.liquencity.org