ACTUACIÓ AL PARC DE LA SERRALADA DE MARINA

Suport al manteniment de les excavacions del poblat ibèric de les Maleses

Parc de la Serralada de Marina

 

Els voluntaris i voluntàries del cercle, aquest dissabte 8 de maig netegen la vegetació del perímetre del poblat ibèric de les Maleses.

En arribar al punt de trobada, ens espera l’Antonio Navarrete, tècnic d’ús públic del territori, qui ens fa una gran rebuda.

Abans d’esmorzar per fer gana, comencem la jornada fent una passejada per arribar al jaciment de les Maleses, que el trobem a la part més alta del Turó de les Maleses, amb unes vistes panoràmiques immillorables.

Allà ens espera la Mercedes Duran, directora del Museu Municipal de Montcada i Reixac i la Gemma Hidalgo, codirectora de l’excavació, qui amb les seves fantàstiques explicacions ens fa un viatge en el temps fins al segle V aC, quan el poblat estava en ple rendiment, es creu que podrien haver-hi uns 100 habitants en la zona.

Després de conèixer tots els secrets del poblat ibèric comencem amb la tasca del dia: retirar la vegetació del perímetre del jaciment per evitar que envaeixin la zona i així facilitar les futures excavacions. Es treballa de valent durant tot el matí assolellat, fins a aconseguir realitzar la neteja de tot l’entorn.

 

Cursos del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS) 2021

Us agraden les papallones? Voleu participar en un projecte de ciència ciutadana? Doncs esteu de sort, per què ja estan obertes les inscripcions als cursos del Catalan Butterfly Monitoring Scheme, projecte on a través de voluntaris i voluntàries és dur a terme el seguiment de les papallones diürnes (ropalòcers) de tot Catalunya.

Enguany, s’han programat dos cursos, amb el mateix contingut, els caps de setmana de juny següents: 12 i 13 de juny a l’Estació Biològica del Montseny (Fontmartina) i 26 i 27 de juny a l’Estació Biològica del Montseny (el Puig), al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

S’adrecen al públic adult i es donarà prioritat als interessats a participar en el programa de seguiment de papallones diürnes a Catalunya (CBMS). Més informació, allotjament i cost en el programaInscripcions aquí.Font de la informació: CBMS i Museu de Ciències Naturals de Granollers

ACTUACIÓ AL PARC DE LA SERRALADA DE MARINA

Una vintena de voluntaris i voluntàries del Barcelonès recullen 330 kg de deixalles als entorns de la vall de Sant Jeroni al Parc de la Serralada de Marina.

Degut a les diferents restriccions de mobilitat generada per la COVID-19, els visitants als diferents Espais de la Xarxa de Parcs han augmentat exponencialment, abans de la pandèmia visitaven 10.000 persones el Parc de la Serralada de Marina, actualment són 60.000.

Una de les conseqüència d’aquest augment d’afluència ha estat l’augment de deixalles en els itineraris més freqüentats, per aquest motiu els voluntaris i voluntàries del Cercle van anar a fer feina de recollida a aquesta zona.

En arribar, dona la benvinguda l’Antonio Navarrete, tècnic d’ús públic i educació ambiental del Parc de la Serralada de Marina i dona les indicacions adients per poder realitzar l’activitat amb tota seguretat i indica els espais on s’han de realitzar les tasques del dia.

Així que les persones voluntàries es posen a treballar i retiren totes les deixalles que troben, ampolles de vidre, papers, plàstics, llaunes, cadires…i fins i tot una barbacoa i uns nunchakus!

En acabar el dia el personal del Parc recull totes les bosses de deixalles acumulades durant tota la jornada i al fer recompte es veu com l’esforç dels voluntaris i de les voluntàries del Cercle dona ell seu fruit, es retiren de la natura 330 kg! Recordeu parcs naturals sí, però amb civisme.

sdr

Setmana sense soroll

Coincidint amb l’últim dimecres d’abril, la setmana del 26 d’abril al 2 de maig celebrem la Setmana Sense Soroll,promou iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica, com ara la sensibilització i l’educació ambiental, amb l’objectiu de donar visibilitat a les eines de gestió i control, així com impulsar la col·laboració entre administracions amb diferents responsabilitats i/o competències en la matèria, per optimitzar recursos i poder oferir una solució més ràpida i eficaç.

Sota el lema ‘Stop soroll!‘, la SSS del 2021 té com a objectiu posar en valor totes aquelles actuacions i/o accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn.

La celebració d’aquest dia prové d’una iniciativa del Center for Hearing and Communication (CHC), que, l’any 1996, va establir aquest esdeveniment anual per sensibilitzar i encoratjar la població a fer alguna cosa respecte del soroll i de la contaminació acústica que afecta el nostre dia a dia.

Podreu trobar tota la informació aquí.

 

XERRADA VESTIGIS D’ENTERRAMENTS A LA XPN

S’enceta el desè seminari formatiu del Cercle de Voluntaris “Patrimoni cultural als Parcs” amb la xerrada virtual ‘Vestigis d’enterraments a la XPN’

Aquesta xerrada s’adreçava als membres del Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals i van participar més de vint persones.

En aquesta activitat va participar com a ponent la Núria Molist, coordinadora del Museu d’Arqueologia de Catalunya, amb seu al conjunt monumental d’Olèrdola, espai on pròximament es realitzarà la jornada formativa de forma presencial.

Durant la seva intervenció, la Núria, va traslladar als participants a diferents moments de la història, aprenent els diferents rituals d’enterrament vinculats a espais ben coneguts de la Xarxa de Parcs Natural com Sant Feliuet de Savassona, el castell d’Eramprunyà,…

Fins i tot els oients van poder descobrir la importància del conjunt monumental d’Olèrdola, ja que dóna nom a un tipus de tomba que podem trobar arreu d’Europa, la tomba Olerdolana!

No us perdeu la xerrada virtual, podreu descobrir els racons més emblemàtics de la Xarxa de Parcs Naturals.

XERRADA “GAT FER, EVOLUCIÓ I SEGUIMENT”

El dimecres 20 de gener es va realitzar la primera activitat de l’any amb la xerrada ‘Gat fer, evolució i seguiment’ amb la que conclou el novè seminari ‘Bosc eurosiberià i prats de muntanya’ i van participar una vintena de persones.

Gràcies a les aportacions dels experts Àngel Such i Marc Vilella, de FELIS, Grup de recerca en carnívors de Catalunya, es va poder conèixer en profunditat el gat salvatge.

Durant la xerrada es van tractar diferents temàtiques: com és del gat fer, quines són les seves principals amenaces com la hibridació amb el gat domèstic i la transmissió de malalties i com es porten a terme les diferents tasques de seguiment i la conclusió d’aquests estudis.

Si voleu aprendre a diferenciar els seus rastres i tots els projectes que s’estan duent a terme a més de reconèixer l’espècie no us perdeu la xerrada, la trobareu completa al canal de YouTube de la Xarxa de Parcs.

També us recomanem el següent vídeo on podreu veure de primera mà les tasques que fan des de FELIS, en relació amb el gat salvatge: 

 

Xerrada “Orquídies i prats de dall”

La xerrada virtual ‘Orquídies i prats de dall’ s’adreçava als membres del Cercle de Voluntaris del Parcs Naturals dins del seminari formatiu ‘Bosc eurosiberià i prats de muntanya’.

Durant la seva intervenció, Andreu Salvat, d’Aprèn, Serveis ambientals, explica els diferents habitats de les orquídies i dels diferents prats que trobem al nostre territori, accentuant els resultats de l’informe de l’Estat de la Natura a Catalunya 2020, on entre d’altres dades parla de la pèrdua de prats i les seves conseqüències, com  per exemple, en 25 anys el volum mitjà de papallones vinculades a prats a Catalunya, a disminuït un 71%.

Durant la xerrada podem descobrir diferents recursos per identificar les orquídies i les característiques principals de la família més evolucionada de la flora de tot el planeta.

També ens dona molts recursos per aprendre més sobre aquesta família:

 

Si voleu veure la xerrada complerta, no us la perdeu al canal de YouTube de la Xarxa de Parcs.

Amb aquesta xerrada virtual des del Cercle de Voluntaris es donen per finalitzades les activitats d’aquest any 2020, que com ja sabeu han estat menys de les que ens hagués agradat realitzar.

ELS ESPAIS AGRÍCOLES PERIURBANS

XERRADA VIRTUAL DEL CERCLE DE VOLUNTARIS “ELS ESPAIS AGRÍCOLES PERIURBANS: VALORS DE BIODIVERSITAT I PRODUCCIÓ LOCAL”

Amb aquesta xerrada sobre “Els espais agrícoles periurbans” realitzada el dilluns 30 de novembre, donem per finalitzat el vuitè seminari formatiu del Cercle de Voluntaris.

Una vintena de voluntaris i voluntàries gaudeixen de les fantàstiques explicacions de l’Angel Chi, enginyer agrònom de la Cooperativa Central Parc, situada al Parc agrari del Baix Llobregat, concretament a Sant Boi de Llobregat.

Amb aquesta xerrada es fa valdre aquest espai tan proper i alhora tan pressionat per grans ciutats com és el Parc Agrari del Baix Llobregat, sense deixar de banda les diferents dinàmiques que es poden donar entre agricultors i consumidors per aconseguir un consum responsable i de proximitat.

Sabíeu que de mitjana un producte fresc importat a Espanya recorre de mitjana 4.000 km? Podem fer alguna cosa per evitar aquesta petjada al medi ambient? Com podem fomentar una sostenibilitat territorial?

Totes les respostes a aquestes preguntes les podreu trobar a la xerrada, no us la perdeu!

Si voleu conèixer diferents recursos per donar suport als productes agroalimentaris locals, podeu visitar els següents enllaços:

https://pr.easypromosapp.com/p/907980

https://www.diba.cat/es/web/comerc/recull-iniciatives-adquisicio-productes-agroalimentaris

 

 

EL futur de les zones humides de Catalunya

Es realitza la primera xerrada virtual del Cercle de Voluntaris “El futur de les zones humides de Catalunya”.

El dijous 29 d’octubre una vintena de voluntaris canvien la sala d’actes de l’edifici del vagó per la comoditat de casa amb la xerrada virtual “El futur de les zones humides de Catalunya” amb el ponent Raúl Bastida de S.O.S. Delta de Llobregat.

En Raúl Bastida, ornitòleg i educador ambiental amb un gran recorregut, va fer un passeig sobre les característiques generals de les zones humides, per aprendre a diferenciar els espais que podem trobar a Catalunya, tant a zones naturals com artificials.


Es fa una parada especial al delta del Llobregat i es va poder descobrir quines són les principals amenaces que rep aquest espai tan proper a casa nostra i sotmès a grans pressions a causa de l’activitat humana, parant atenció en les diferents modificacions que ha rebut al llarg del temps.


Per acabar, es fa un repàs sobre que podem fer les persones per millorar i preservar aquests ecosistemes tan importants per la flora i la fauna del lloc.

En finalitzar la xerrada, els voluntaris i voluntàries que així ho desitgen fan les preguntes i comentaris que decideixen amb l’objectiu de generar un petit espai participatiu.

Si us vau perdre la xerrada, no patiu, la podeu veure al Canal de YouTube de la Xarxa de Parcs Naturals.


ACTUACIÓ AL PARC DE LA SERRALADA LITORAL

Manteniment del jaciment ibèric de Cèllecs 

Una vintena de voluntaris s’apropen al Parc de la Serralada Litoral a treballar al jaciment ibèric situat al Turó de Cèllecs i commemoren el Dia Europeu dels Parcs i la Setmana de la Natura.

Ens donen la benvinguda el Borja Polo i en Jose Veler, guardes forestals del Parc de la Serralada Litoral i els arqueòlegs i arqueòlogues del Grup d’Arqueologia d’Amics de la UNESCO: En Kamen, la Marta, en Jordi, la Sandra i el Santi.

Només arribar coneixem la història dels ibers, d’alguns dels jaciments que hi ha per la zona i la tasca a realitzar durant la jornada: netejar la vegetació dels entorns del poblat ibèric amb l’objectiu de que els arqueòlegs puguin continuar amb les excavacions a la zona per així conèixer els secrets amagats del jaciment.

Un cop situats en l’entorn, es reparteixen les eines i es comença la feina en diversos grups de treball en diferents zones a netejar, fins i tot es troba un nou mur en retirar part de la vegetació!

Després de netejar la zona, baixen les restes del turó al camí perquè sigui més senzilla la seva extracció i no quedin en la zona d’excavació

Després de la feina ben feta es descansa i es dina en els entorn de l’ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes, fins i tot podem fer un mos de cireretes de pastor!