La protecció de l’altre delta

Només 1000 hectàrees del Delta del Llobregat, de les 3500 recomanades pels criteris científics, estan protegides. SOS Delta llança un projecte de ciència ciutadana per reivindicar el valor d’aquestes àrees de “l’Altre Delta”.

Un projecte de ciència ciutadana

Sos Delta fa una crida a tothom que desitgi implicar-se en un projecte participatiu i cooperatiu de ciència ciutadana, per ajudar a reivindicar la riquesa biològica i el valor ecològic de “l’Altre Delta”, situat fora de les reserves naturals, més desconegut i oblidat.

Convida a apropar-se a “l’altre Delta”, i compartir les observacions, de fauna, de flora o de paisatge, amb una foto, un sentiment o un pensament que ajudi a donar valor a aquests espais. Cal indicar l’espècie, el lloc i el moment de l’avistament – dia i hora-, i, sobretot, identificar-les amb l’etiqueta #lAltreDelta, tant en Facebook com a Twitter o Instagram. SOS Delta recopilarà les cites en un noticiari cooperatiu.

Els sectors protegits es poden localitzar en aquest mapa, mentres que es pot consultar la proposta d’ampliació de SEO/BirdLife en aquest plànol, o el  mapa elaborat des de SOS Delta amb punts que són d’especial interès.

El segon sistema deltaic de Catalunya

El Llobregat neix a Castellar de n’Hug, i desemboca 175 quilòmetres més tard generant una gran plana deltaica entre les serres de l’Ordal i el Garraf a Sud, i Collserola i Montjuïc a nord. És el segon sistema deltaic en importància a Catalunya, després del delta de l’Ebre. La tercera zona humida més important de Catalunya. Presenta ecosistemes palustres molt rics, extremadament fràgils, malmesos i poc representats a Catalunya. Les llacunes i les zones aigualoses litorals i les dunes naturals tenen un gran interès de conservació. Són, a més, un punt important de migració i hivernada d’aus.

Només una petita part del Delta del Llobregat està protegida.

La proximitat de Barcelona al delta ha fet que gran part de la seva superfície que abans eren aiguamolls, pinedes o terra dedicada al conreu d’hortalisses i fruites, hagi estat sotmesa a una forta urbanització i càrrega d’infraestructures: autopistes, zones industrials, instal·lacions portuàries, l’aeroport del Prat i zones d’habitatges i comercials. El Delta del Llobregat ha perdut més del 90% dels seus espais naturals originaris i el 60% de la seva superfície total ha desaparegut per donar cabuda a instal·lacions industrials, urbanístiques i viàries. Tot i que hi ha un increment de la sensibilització ambiental en els darrers anys, el Delta del Llobregat encara està sotmés a dinàmiques no sostenibles.

Només es conserven una petita part d’aiguamolls (Remolar-Filipines, la Ricarda, estany de cal Tet, platja de ca l’Arana, la Murtra, entre d’altres), que tot i que estan molt afectats i envoltats de zones degradades, representen en conjunt la tercera zona humida més important de Catalunya.

Els espais naturals del Delta del Llobregat formen part de la xarxa Natura 2000 com a Zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA), una figura de protecció que reconeix la seva importància en el marc de la directiva Hàbitats de la Unió Europea.

Reivindicant major superfície de protecció

Existeixen àrees considerades d’interès científic, que tot i així van ser excloses de protecció d’acord amb criteris polítics i urbanístics, i no científics. Des de fa anys les entitats del Baix Llobregat que formen part de la plataforma Sos Delta, com DepanaSeo Bird Life o La Saboga, reclamen la protecció d’aquestes zones del delta del Llobregat.

Constaten la reivindicació amb l’ampli coneixement de la diversitat ornitològica. Cada any enriqueixen les dades amb censos d’aus, que es realitzen amb la col·laboració de nombrosos col·lectius ambientals i científics, i desenes de persones voluntàries. Els resultats han estat difosos a través del Noticiari Ornitològic “l’Altre Delta“, que ja ha arribat a la seva 50 edició.

Els reptes que té Catalunya en patrimoni natural i biodiversitat

Ha nascut ConservacióCAT, un col·lectiu de professionals de la conservació de la natura de Catalunya, que pretén ser el referent per a les institucions catalanes i els mitjans de comunicació. Proposen un full de ruta.

 • ConservacioCAT neix davant del "gran retrocés de les polítiques públiques de conservació de la natura a Catalunya, el més greu en els darrers 20 anys"

  ConservacioCAT neix davant del “gran retrocés de les polítiques públiques de conservació de la natura a Catalunya, el més greu en els darrers 20 anys”

 • Detecten "una manca de connexió del món professional de la conservació de la natura amb la societat".

  Detecten “una manca de connexió del món professional de la conservació de la natura amb la societat”.

 • Creuen que "Catalunya requereix d’una política forta i efectiva de conservació del patrimoni natural"

  Creuen que “Catalunya requereix d’una política forta i efectiva de conservació del patrimoni natural”

 • La diagnosi s'ha presentant a totes les forces polítiques en vistes el 27s (imatges: ConservacióCAT)

  La diagnosi s’ha presentant a totes les forces polítiques en vistes el 27s (imatges: ConservacióCAT)

Ha nascut ConservacióCAT, un col·lectiu de professionals de la conservació de la natura de Catalunya, que pretén ser el referent per a les institucions catalanes i els mitjans de comunicació. Proposen un full de ruta.

ConservacióCAT és un col·lectiu de professionals de la conservació de la natura constituït per persones de formació diversa (biòlegs, ambientòlegs, enginyers forestals i agrònoms, geòlegs, geògrafs, economistes…) i que treballen per compte propi o vinculats a l’administració pública, a organismes o entitats ambientals, empreses o centres acadèmics.

No són un centre de recerca, ni una entitat ecologista o de divulgació de la natura; sinó que volen “esdevenir el col·lectiu de referència en matèria de biodiversitat i patrimoni natural per a les institucions del país i els mitjans de comunicació”.

10 raons per conservar el patrimoni natural i la biodiversitat

Recentment han difós el seu estudi “La biodiversitat i el patrimoni natural a Catalunya. Estat actual i propostes de futur“. Hi exposen “10 raons de pes que justifiquen conservar el patrimoni natural i la biodiversitat” i fan una descripció de l’estat de les polítiques de conservació en aquesta matèria en territori català.

Propostes de futur

A més de la diagnosi, proposen un nou model de governança per a la conservació de la natura a Catalunya, “que engloba tant el sector públic com a la resta d’actors del patrimoni natural (tercer sector, comunitats, privat, sector productiu i altres)”.

Per últim, fan un seguit de propostes per al nou govern, un full de ruta amb les accions més urgents i prioritàries que caldria emprendre, que es reuneixen en 18 eixos temàtics agrupats en 6 àmbits:

 • Establir el marc legal i implantar les estratègies necessàries per a garantir la conservació del patrimoni natural de Catalunya.
 • Aprofundir en el coneixement del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya i el seu paper en el nou escenari de canvi climàtic.
 • Planificar i gestionar eficaçment els espais naturals protegits i els diferents elements que composen el patrimoni natural del país, afavorint la implicació de la societat en la conservació de la natura.
 • Garantir i concretar la prevalença i tranversalitat del patrimoni natural en les polítiques sectorials.
 • Considerar el valor de la biodiversitat i el seu impacte en l’economia catalana i atendre la responsabilitat exterior de Catalunya en la conservació de la biodiversitat global.
 • Millorar la comunicació, la formació i l’educació envers la biodiversitat.

 

Per més informació, consulteu el document La biodiversitat i el patrimoni natural a Catalunya. Estat actual i propostes de futur i el web de ConservacióCAT.

App dels itineraris senyalitzats

Planifica la teves rutes pels parcs amb l’app Itineraris Parcs. Més de 180 itineraris senyalitzats i més de 440 elements d’interès. Informació de l’itinerari, perfil topogràfic, dificultat, recursos multimèdia, avisos i alertes, punts d’informació i contacte. L’app és gratuïta i disponible per Android i iOS i configurable en català i castellà.

Els itineraris senyalitzats de la Xarxa de Parcs Naturals són itineraris homologats, que es troben identificats en el territori amb plafons informatius i fites d’inici. Transcorren per indrets dels espais naturals i donen a conèixer als usuaris els elements rellevants del patrimoni natural, històric i cultural, alhora que garanteixen l’equilibri i la conservació de l’entorn.

App de tots els parcs

 Tots els parcs de la Xarxa de Parcs Naturals, Foix, Guilleries-Savassona, Litoral, Marina, Montseny, Montesquiu, Garraf, Montnegre Corredor, Sant Llorenç-Obac, Olèrdola i Parc Agrari del Baix Llobregat, disposen d’aplicacions mòbils disponibles tant per iOS com Android. També el Parc Fluvial del Besòs i el Parc a taula. Descarregueu-vos-les!

http://parcs.diba.cat/aplicacions-mobils

Seo Bird Life presenta una web app per identificar aus

Claus per identificar cada ocell

En entrar a l’app-web, es troben diferents pestanyes que ens fan preguntes sobre la distribució, la grandària, el color o la forma del bec de l’au observada, entre d’altres. Com a la majoria de guies d’identificació d’éssers vius, l’app està estructurada seguint claus dicotòmiques, és a dir, a través de preguntes que tenen només dues respostes i, contestades successivament, porten a la identificació de l’organisme. Per tant, cada selecció realitzada ens anirà reduint el nombre d’aus fins a arribar a l’espècie buscada.
De cada espècie es mostra una fitxa informativa amb les seves dades, i la seva denominació en català, gallec, euskera, i anglès, a banda del castellà, que és l’idioma de l’app.

Destinada a tot tipus de persones usuàries

L’Identificador d’aus de Seo Bird Life és una eina nova que ofereix una solució visual i intuïtiva per conèixer les aus que trobem mentre passegem pel camp o la ciutat. Està destinat per a qualsevol tipus de persona usuària, sigui quin sigui el coneixement en ornitologia. L’app inclou informació de totes les aus presents de forma habitual a Espanya, tant residents, com estivals o hivernants.

Contribuir a la plataforma e-Bird

Qui ho desitgi pot compartir la seva observació enviant-la a la plataforma internacional e-Bird, i contribuint d’aquesta forma a un projecte de ciència ciutadana. Cada persona pot contribuir activament en la recerca, ja que les dades passen a formar part de l’extensa xarxa documental que utilitzen tant SEO/BirdLife com nombroses organitzacions internacionals per a extreure informació científica important en matèria de seguiment d’aus. Disposar del nombre més gran de dades és essencial a l’hora de planificar o proposar programes de conservació d’espècies.

L’entitat SEO/BirdLife ha desenvolupat aquesta eina amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), organisme depenent del Ministerio de Economia y Competitividad. Es tracta d’un projecte obert pel qual conviden a les persones usuàries a aportar suggeriments per la millora de l’app, enviant-los a seo@seo.org.

La protecció de l’altre delta

Un projecte de ciència ciutadana

Sos Delta fa una crida a tothom que desitgi implicar-se en un projecte participatiu i cooperatiu de ciència ciutadana, per ajudar a reivindicar la riquesa biològica i el valor ecològic de “l’Altre Delta”, situat fora de les reserves naturals, més desconegut i oblidat.

Convida a apropar-se a “l’altre Delta”, i compartir les observacions, de fauna, de flora o de paisatge, amb una foto, un sentiment o un pensament que ajudi a donar valor a aquests espais. Cal indicar l’espècie, el lloc i el moment de l’avistament – dia i hora-, i, sobretot, identificar-les amb l’etiqueta #lAltreDelta, tant en Facebook com a Twitter o Instagram. SOS Delta recopilarà les cites en un noticiari cooperatiu.

Els sectors protegits es poden localitzar en aquest mapa, mentres que es pot consultar la proposta d’ampliació de SEO/BirdLife en aquest plànol, o el  mapa elaborat des de SOS Delta amb punts que són d’especial interès.

El segon sistema deltaic de Catalunya

El Llobregat neix a Castellar de n’Hug, i desemboca 175 quilòmetres més tard generant una gran plana deltaica entre les serres de l’Ordal i el Garraf a Sud, i Collserola i Montjuïc a nord. És el segon sistema deltaic en importància a Catalunya, després del delta de l’Ebre. La tercera zona humida més important de Catalunya. Presenta ecosistemes palustres molt rics, extremadament fràgils, malmesos i poc representats a Catalunya. Les llacunes i les zones aigualoses litorals i les dunes naturals tenen un gran interès de conservació. Són, a més, un punt important de migració i hivernada d’aus.

Només una petita part del Delta del Llobregat està protegida.

La proximitat de Barcelona al delta ha fet que gran part de la seva superfície que abans eren aiguamolls, pinedes o terra dedicada al conreu d’hortalisses i fruites, hagi estat sotmesa a una forta urbanització i càrrega d’infraestructures: autopistes, zones industrials, instal·lacions portuàries, l’aeroport del Prat i zones d’habitatges i comercials. El Delta del Llobregat ha perdut més del 90% dels seus espais naturals originaris i el 60% de la seva superfície total ha desaparegut per donar cabuda a instal·lacions industrials, urbanístiques i viàries. Tot i que hi ha un increment de la sensibilització ambiental en els darrers anys, el Delta del Llobregat encara està sotmés a dinàmiques no sostenibles.

Només es conserven una petita part d’aiguamolls (Remolar-Filipines, la Ricarda, estany de cal Tet, platja de ca l’Arana, la Murtra, entre d’altres), que tot i que estan molt afectats i envoltats de zones degradades, representen en conjunt la tercera zona humida més important de Catalunya.

Els espais naturals del Delta del Llobregat formen part de la xarxa Natura 2000 com a Zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA), una figura de protecció que reconeix la seva importància en el marc de la directiva Hàbitats de la Unió Europea.

Reivindicant major superfície de protecció

Existeixen àrees considerades d’interès científic, que tot i així van ser excloses de protecció d’acord amb criteris polítics i urbanístics, i no científics. Des de fa anys les entitats del Baix Llobregat que formen part de la plataforma Sos Delta, com DepanaSeo Bird Life o La Saboga, reclamen la protecció d’aquestes zones del delta del Llobregat.

Constaten la reivindicació amb l’ampli coneixement de la diversitat ornitològica. Cada any enriqueixen les dades amb censos d’aus, que es realitzen amb la col·laboració de nombrosos col·lectius ambientals i científics, i desenes de persones voluntàries. Els resultats han estat difosos a través del Noticiari Ornitològic “l’Altre Delta“, que ja ha arribat a la seva 50 edició.

Com gestionar una finca agroecològica amb eficiència i qualitat

Es tracta de la setena edició del curs ofert per la Fundació Emys de Riudarenes, i té per objectiu dotar les persones participants de coneixements i tècniques per poder gestionar un hort ecològic amb eficiència i qualitat. Està destinat tant a persones ja vinculades amb explotacions agràries i que desitgin reconvertir-les a l’agricultura ecològica, com a joves agricultors i agricultores en procés d’incorporació, com a persones que gestionin un hort d’autoconsum i tinguin un mínim coneixement sobre horticultura.

En aquesta edició s’han incorporat sessions més específiques sobre el sòl, l’agricultura regenerativa i l’agricultura d’alt valor natural.

Del gener al novembre

El curs consta de 16 sessions, equivalents a 64 hores, en les que es combina una exposició teòrica amb la posada en pràctica dels coneixements introduïts. Estan organitzades amb el següent calendari

 • 28/01/2017 · Planificació i mecanització d’horta ecològica
 • 18/02/2017 · Conservació de llavors ecològica i elaboració de planter
 • 04/03/2017 · Bases tècniques de producció ecològica de fruiters
 • 25/03/2017 · Fertilització, purins i adobs verds per a horta ecològica
 • 08/04/2017 · Edafología hortícola (el sòl)
 • 22/04/2017 · Agricultura regenerativa. Introducció i bases
 • 13/05/2017 · Sistemes de reg per a horta ecològica
 • 27/05/2017 · Plagues i malalties en horticultura ecològica
 • 10/06/2017 · Prevenció i terapèutica horticultura
 • Pendent · Herbes remeieres i els seus usos en l’horta o Compostatge i vermicompost per a horta ecològica
 • 01/07/2017 · Cultius d’hivern i sistemes de protecció
 • 16/09/2017 · Conserves i elaborats ecològics amb productes d’horta
 • 07/10/2017 · Horticultura d’alt valor nutritiu. Com produir vegetals sans, gustosos i amb altes concentracions de nutrients
 • 28/10/2017 · Com fer més eficient i rendible una explotació hortícola ecològica; els fluxos de l’aigua, energia i primeres matèries
 • 11/11/2017 · Màrqueting, distribució i venda de producció ecològica
 • 25/11/2017 · Horticultura d’alt valor natural

Aprenenent de professionals en actiu

L’equip de professorat està format per persones professionals i tècniques de la producció ecològica, com Killian Sampol, enginyer tècnic agrícola i productor ecològic; Jordi Puig, ambientòleg, assessor i productor ecològic; Xavi Fontanet, biòleg i enginyer tècnic agrícola; Manel Cunill, enginyer agrícola i assessor de productors; Bàrbara López, enginyera tècnica agrícola; Imma Lladó, propietària i tècnica elaboradora de conserves i elaborats del Rebost de la Selva i cap de producció de Can Moragues; i Alexandra Masó, consultora estratègica de mercat, especialitzada en assessorament i gestió d’empreses; Imma Lladó, cap de producció de conserves i elaborats de l’obrador de Can Moragues.

Reconeixement del Departament d’Agricultura

El curs tindrà l’homologació del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya com a formació oficial dels productors en procés d’incorporació en el sector agrari (Codi homologació pendent). Per obtenir el certificat de realització caldrà assistir a un mínim del 80% de les sessions. La certificació s’expedeix un cop finalitzat el curs.

Per a més informació, es pot contactar al 972164957 o a mcasalprim@fundacioemys.org.

Ecologistes en acció proposa 9 cursos online a partir del gener

A la Plataforma de Formació online de l’entitat també es poden aprofundir en coneixements tècnics com l’aplicació de les SIG per entitats ambientals per la defensa del territori, i el disseny gràfic amb software lliure.

1. Dinamització rural a través de l’ecologisme social i el teatre.

El teatre ofereix una sèrie d’eines que poden ser combinades amb pràctiques i conceptes de l’ecologisme social, per dur a terme projectes de dinamització rural, sensibilització mediambiental i treball en les comunitats local en àrees no urbanes.

L’objectiu del curs és analitzar el medi des d’una perspectiva essencialment “no científica”, per aproximar-se a l’anàlisi del paisatge, de les poblacions i de l’entorn des del punt de vista artístic. El curs explora conceptes i dinàmiques teatrals que entren en consonància directa amb l’ecologisme social. Es presenten eines i instruments creatius pe la creació teatral, i conceptes Ecologisme socialLand Art, intervenció en l’espai, performance, landscape (paisatge), soundscape (paisatge sonor), site-specific, community specific, activisme, creació col·lectiva, i algunes iniciatives de companyes teatrals. S’aprofundeix en la relació entre l’espai i la comunitat que l’habita per tal de desenvolupar una intervenció teatral en l’entorn, amb els criteris de la dramatúrgia: des de l’acció física, al text, als sons, a la veu, les instal·lacions…..
El curs té una durada de 4 setmanes del 16 de gener al 13 de febrer, en modalitat online. El preu és de 90 € per a persones sòcies d’Ecologistes en acció i 100 € per a no sòcies.

2. La transformació socioecològia dels entorns urbans.

En la transició cap a la sostenibilitat s’ha prestat molta atenció als impactes sobre el medi natural, i no tant a les causes procedents del medi urbà. Pel moviment de transició és necessari repensar els entorns urbans dintre d’un context global i de contribució a la sostenibilitat. L’estudi de les ciutats com a socio-ecosistemes en els quals existeix una relació ineludible entre societat i entorn, sigui urbanitzat sigui natural, ajuda a entendre el funcionament el metabolisme i a generar propostes per als problemes ambientals i socials que afecten els entorns urbans.
En aquest curs es compareixen reflexions, eines i propostes per la transformació socioecològica dels entorns urbans. Es presentaran teories i iniciatives pràctiques de transformació urbana que ja es duen a terme en les ciutats.
El curs te una durada de 7 setmanes, del 16 de gener al 28 de febrer, en modalitat online, El preu de matricula és de 120 € per a persone sòcies d’Ecologistes en Acció i 140 € per a no sòcies.

3. La mirada biorregional. Ciutat, territori i alimentcaió

El curs està orientat a persones interessades a aprofundir en sostenibilitat urbana i territorial, posant l’èmfasi en la relació entre planificació urbana i sistema alimentari, i en especial en el concepte de bioregió.
La biorregió és literalment el lloc de la vida, l’espai que és alhora suport i resultat dels processos i relacions entre societat, natura i territori.
El curs comença explorant el concepte de biorregió, i la gestió territorial col·laborativa, basada en el coneixement profund dels recursos i processos locals, per afavorir la sostenibilitat i la resiliència socio-ecosistèmica. Es comprovarà la diversitat de relacions urbano-rurals (ecològiques, econòmiques, culturals) que es poden establir relocalitzant les activitats i elements implicats en la cadena alimentària. Un recorregut a través d’aquesta mostrarà la vulnerabilitat i insostenibilitat del model alimentari globalitzat.
Finalment s’estudiaran teories i pràctiques de reconciliació del camp i la ciutat: exemples de reterritorialtzar el sistema alimentari, ciutats comestiblesespais per als aliments a la ciutat, i planificació de sistemes alimentaris en la (bio)regió urbana
El curs té una durada de 25 hores, que es desenvolupen al llarg de 4 setmanes, del 23 de gener al 21 febrer del 2017. El cost de 100 € per a persones sòcies d’Ecologistes en Acció i 110 € per a no sòcies.

4. Ecofeminisme

En analitzar el discurs ecologista i el discurs feminista s’observa que existeix una gran similitud entre ells; són dues propostes que es complementen es necessiten per crear un nou paradigma alternatiu al model de societat actual. El model resulta depredador i insostenible no només vers el medi ambienta, sinó per gran part de la humanitat, en particular les dones. L’ecofeminisme ofereix part d’aquesta crítica i ofereix teories i pràctiques de canvi. El curs online proposa el marc teòric i metodològic per introduir el feminisme i la perspectiva de gènere en iniciatives mediambientals – viceversa -. A partir de claus teòriques i del recorregut de les principals corrents i problemàtiques ecofeministes, el curs treballa el marc d’actuació d’una mirada integral per un món més sostenible, equitatiu i just.
El curs té una durada de 6 setmanes, del 23 de febrer a 6 d’abril de 2017, i un cost de 100 € per persones sòcies d’Ecologistes en Acció, i 120 € per a no sòcies.

5. Menjant utopies: propostes pràctiques des de la Sobirania Alimentària i l’Agroecologia

El curs presenta una aproximació a l’alimentació a través de les seves múltiples dimensions. S’analitzaran les dimensions polítiques, econòmiques i socioambientals del sistema agroalimentari industrial i globalitzat, per presentar l’alternativa a aquest model que proposa el moviment per la sobirania alimentària.
El curs parteix dels conceptes nutricionals de l’alimentació, passant per les relacions identitàries amb el menjar; es desgrana el funcionament del sistema alimentari basat en el petroli, amb aliments quilomètrics i la seva relació amb el canvi climàtic. S’analitzen propostes per a les diferents fases de la cadena alimentària, des de la producció a la distribució a la venda, i el funcionament de sistemes basats justícia social i el respecte als ecosistemes i la salut humana, com les del model agroecològic.

El curs té una durada de 45 hores a desenvolupar al llarg de 7 setmanes, del 9 de febrer al 23 de març de 2017. El preu és de 110 € per a persones sòcies d’Ecologistes en acció i 130 € per a no sòcies.

6. Sistemes d’Informació geogràfica (GIS) per la defensa del territori

Les persones que dediquen els seus esforços per la defensa del territori i del medi ambient poden trobar en els SIG eines útils per elaborar mapesanalitzar impactes ambientals o interpretar dades geogràfiques proporcionades per les administracions. El curs ofereix coneixement teòrics bàsics per utilitzar qualsevol SIG. Es realitzaran pràctiques utilitzant gvSIG i un sistema de software lliure de qualitat desenvolupat al nostre país. L’ ús de software lliure pernet a l’alumnat descarregar i usar el programa en qualsevol equip, de forma gratuïta i legal, sense necessitat de comprar llicències.
El curs té una durada de 45 hores al llarg de 7 setmanes, del 23 de febrer al 6 d’abril de 2017. El preu és de 130 € per a persones sòcies i de 150 € per a no sòcies.

7.  Amiant, una epidèmia oculta i impune.

L’amiant és una substància cancerígena de categoria 1A, segons la classificació harmonitzada de la UE. La seva letalitat està relacionada amb un 64% dels càncers ocupacionals. El seu impacte transcendeix de l’àmbit laboral i constitueix un greu perill per a tota persona que en quedi exposada, fins i tot de forma ocasional.
El curs aborda les qüestions sobre la letalitat de l’amiant, la magnitud dels seus efectes, i de la impunitat derivada del seu ús industrial, que ha permès i permet que s’utilitzi tot i les múltiples evidències científiques sobre la seva letalitat, gràcies al potent lobby de l’amiant, compost per grans fortunes.
El curs té una durada de 6 setmanes, del 16 de gener al 27 de febrer de 2017. El preu és de 90 € per a persones sòcies i de 110 € per a no sòcies.

8. Jardins sense tòxics: alternatius als productes fitosanitaris de síntesi

És un curs que proposa aportar una base de teoria i pràctica per gestionar les plagues i les malalties en la jardineria. Abarca tant la seva identificació com el coneixement de productes alternatius, així com dels tràmits legals administratius requerits.
Avui és obligatori realitzar la Gestió Integrada de Plagues, que implica la integració d’instruments alternatius que anul·lin o minimitzin la utilització de productes fitosanitaris sintètics, discutint així el risc de contaminació per aplicadors, usuaris de zones verdes i el medi ambient en general.

El curs té una durada de 37,5 h al llarg de 5 setmanes, del 16 de febrer al 23 de març del 2017.  El preu és de 100 € per a persones sòcies de l’entitat i 120 € per a no sòcies.

9. Disseny gràfic amb software lliure

Un curs orientat a les necessitats comunicatives dels moviments socials. Ensenya a utilitzar programes i tècniques de software lliure per elaborar materials impresos com tríptics, cartell, fulletons o libres, i pàgines web. No es tracta només d’un curs tècnic, sinó que aborda també les habilitats imprescindibles pel disseny gràfic. El curs té una durada de 40 hores, estructurades en 5 setmanes, del 2 de febrer al 9 de març de 2017. Té un cost de 110 € per a persones sòcies de l’entitat i de 130 € per a persones no sòcies.

Fires i festes associatives que no et pots perdre al desembre

El desembre clou l’any 2016 amb activitats socioculturals al voltant de les festes nadalenques, la solidaritat, la integració, l’associacionisme i arreu, ben musicades.

El CEIP Pi del Burgar de Reus serà l’escenari, el divendres 2 de desembre a partir de les 6 de la tarda, del concert solidari del grup reusenc CoverH. L’actuació serà l’eix central d’una festa que servirà per fer difusió sobre la donació de medul·la. L’acte compta amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits de Reus, així com de la Fundació Josep Carreras. La festa és gratuïta. Únicament se’ls convida a passar una bona estona combinant el lleure amb la informació sobre la donació de medul·la. Així de fàcil.

 • Fira de Nadal (Cervera, 3, 4 i 10 de desembre)

Visites guiades, exposició pessebrista, activitats infantils, tallers i mercat nadalenc durant 3 dies a la capital de la Segarra. Els dies 3, 4 i 10 de desembre podreu contagiar-vos de l’esperit nadalenc als carrers i places de Cervera. La capital de la Segarra acollirà la seva Fira de Nadal en la que participen diverses entitats locals.

És la mostra més important de rumba catalana i cada any reuneix els principals representants socials i artístics d’aquesta música, tot posant els seus coneixements i experiència a l’abast de tothom. Organitzada per Forcat, l’associació Foment de la Rumba Catalana, entitat sense afany de lucre que treballa per a la promoció i el reconeixement de la rumba, és esdeveniment singular, amb pocs anàlegs en d’altres escenes musicals del país, que es presenta com el “portes obertes” anual de la rumba catalana. Per això s’ha convertit en una cita de referència per a l’escena i, cada cop més, per al món cultural català.

L’Associació d’Amics de l’Orgue de les Comarques de Lleida celebra el veterà festival centrat en l’orgue que roman itinerant per una quinzena de poblacions de les Terres de Ponent i els Pirineus des del mes de setembre amb actuacions en esglésies, convents i parròquies. És un dels certàmens nacionals més important dedicats a aquest instrument. Tots els concerts són d’entrada lliure.

És una trobada de tot tipus de creadors i artesans de diferents disciplines, plàstics/gràfics. Un petit/gran món de cultura, esdevé real cada primer diumenge de mes al barri del Rec d’Igualada. És un espai on passejar, prendre un te, fer contactes… on poder anar a passar una bona estona amb música i ambient. LaBastida és una associació sense ànim de lucre nascuda l’octubre de 2011 gràcies a un grup de persones que varen fer possible un festival al barri del Rec.

Trobada de grallers, una exhibició de maquinària agrícola, i activitats per a totes les edats és el que oferirà la tercera edició d’aquesta festa. Organitzada pel Consell Municipal de Vilatenim, amb la col·laboració de veïns i veïnes, la festa estarà activa pels carrers del municipi de 8h a 19h.

És un festival de produccions audiovisuals, tant documentals com de ficció, centrat en la temàtica de la discapacitat. És una iniciativa impulsada per AES i organitzada per Fish Muvi. L’objectiu del Festival Inclús és donar visibilitat a obres audiovisuals elaborades al voltant de la temàtica de la discapacitat i amb un punt de vista diferent. Ja siguin creats per entitats que intervenen directament al món de la discapacitat, per persones o altres col·lectius. Enguany es farà al CaixaForum de Barcelona. Es realitzarà un pase de material audiovisual dels finalistes segons les diferents categories. Es premiaran les millors obres presentades.

La Federació d’Ateneus de Catalunya convoca la 27ena edició del certamen que anualment reconeix la tasca diària d’entitats socioculturals del territori català per la cohesió social. Enguany s’han presentat 57 entitats a sis categories diferents: creativitat artística, integració social, joves, innovació… Pots votar els projectes que més t’agradin al web de la Votació Popular. Els guardons es lliuraran el 14 de desembre a les Drassanes Reials. Per assistir com a públic cal enviar un correu electrònic a ateneus@ateneus.cat.

7 propostes per un Nadal més saludable, responsable i sostenible!

Repassem els 7 punts clau per fer de les festes una època encara més màgica.

1.Regalar amb tres criteris

A l’hora de fer regals també podem aplicar criteris de sostenibilitat, responsabilitat i salut. Així doncs, en comptes de regalar objectes, podem optar per regalar experiències i reduir les pràctiques materialistes. Alguns exemples podrien ser regalar un curs de cuina, una sessió de massatge, un val per un sopar especial o una escapada, entrades al teatre…

D’altra banda, si ens decidim per un regal físic podem triar productes que compleixin amb aquests valors. Us donem tres idees!

2. Menjar ecològic i de proximitat.

Per definició, el Nadal és  època de menjar molt i bo. Una pràctica responsable seria comprar el menjar de proveïdors de proximitat i ecològics. Menjarem més sa i contribuirem a enfortir la xarxa i l’economia local. A més,  comprant productes poc envasats també estarem duent a terme una pràctica sostenible.

Així doncs, podem consumir producte de mercat assegurant-nos que prové de cultius de km0 i/o de cultiu ecològic. Per productes com el cafè, la xocolata, les pastes, o el te, podem comprar productes de Comerç Just i contribuir així a l’economia solidària internacional.

3.Arbres de Nadal, siguem sostenibles (i més originals).

L’arbre de nadal és tota una tradició. N’hi ha de grossos i de petits, adaptats a tot tipus de cases. Actualment, per evitar la deforestació, a Catalunya hi ha diversos vivers d’arbres de Nadal que proveeixen les botigues i fires. Així doncs, cal assegurar-se que el nostre arbre prové d’un d’aquests vivers i que porta l’etiqueta de garantia corresponent, a més de dipositar-lo als contenidors especialitzats un cop acaben les festes.

D’altra banda, si volem convertir aquesta tradició en una versió més sostenible, tenim un gran ventall de possibilitats: si tenim jardí o plantes grosses podem substituir l’arbre de Nadal i decantar-nos per guarnir-ne una de pròpia. I recordeu que els ornaments més sostenibles són aquells que no gasten energia.

Si es vol apostar per l’originalitat, es poden seguir els consells d’aquest tutorial i crear un arbre més artístic i original!

4.Ni molsa, ni vesc, ni grèvol

En la línia de la sostenibilitat, una altra pràctica a substituir és l’ús de molsa per decorar el pessebre, i de vesc i grèvol per la llar. De fet, és una pràctica regulada i limitada per la Generalitat. La molsa és un element indispensable per a la bona salut dels boscos i de la seva fauna i flora, sense aquesta augmenta l’erosió i el perill de dessecació de l’entorn natural. Les plantes com el vesc i el grèvol també són una font d’aliment pels animals del bosc.

La molsa es pot substituir per sorra, serradures, pedretes… I en el cas del grèvol i el vesc hi ha mil opcions per decorar l’espai sense perjudicar el medi ambient! Un exemple, en aquest vídeo on s’ensenyen a fer ornaments de Nadal reutilitzant càpsules buides de cafè.

5.La roba, sense explotació infantil

Per començar bé l’any sovint ens agrada estrenar modelet. Dies abans ens deixem caure per botigues de roba a investigar què ens podem posar per donar la benvinguda al nou any.

Això si, si volem mantenir els tres criteris no ens pot valdre qualsevol adquisició. Així doncs, proposem tenir en compte que sigui roba lliure d’explotació infantil. Gràcies a la labor d’etiquetatge de peces respectuoses de l’ONG Child Labor Free podem assegurar-nos-en!

Si en vols saber més, pots llegir-ne l’article publicat a Xarxanet.

6. Joguines sostenibles i no sexistes

Un altre clàssic del Nadal són les joguines.  Els infants bolquen desitjos en la carta de Reis, esperant que aquests tres senyors màgics els compleixin.  Ara bé, podem triar jocs i joguines responsables! Com? Escollint joguines de fusta i paper en comptes de plàstic, i cuidant que siguin jocs que no fomentin la reproducció d’estereotips de gènere. El joc és un procés de socialització i de creació d’identitat bàsic en la vida de l’infant. Per aquest motiu, desmuntem mites i triem joguines no sexistes.

A la xarxa trobem diversos recursos d’ajuda, seleccionem l’article de la cooperativa Fil a l’Agulla, que recull un decàleg de botigues on trobar joguines i contes no sexistes.

7.Col·labora en alguna campanya solidària

Durant l’època de Nadal, moltes entitats demanen la col·laboració de la ciutadania en tasques solidàries. Aprofitant l’oportunitat podem participar de moltes maneres diferents. N’exposem quatre exemples:

Formar-se per la Transformació Social Sostenible

La Universitat de Girona ofereix un postgrau destinat a capacitar persones per encapçalar veritables canvis sostenibles i humans.

Aprendre a fer les coses d’una altra manera

Obrir noves vies per a la construcció d’un món més equitatiu, humà i sostenible, és una de les necessitats claus per afrontar la crisi sistèmica en la nostra societat.

Especialistes a tot el món i des de les diferents disciplines reclamen que l’economia i la indústria han de recuperar el seu vincle amb la humanitat i la natura, i adequar-se a les necessitats de les persones. La sostenibilitat, la salut i la psicologia, el respecte cap a les persones i el medi ambient, han de ser els eixos del nou paradigma.

Un paradigma que ha de venir acompanyat de l’establiment de bases per a la creació de noves estructures productives: empreses i institucions capaces de donar resposta a les noves necessitats del mercat.

El postgrau està destinat a professionals de tots els sectors, i està enfocat a l’emprenedoria i la generació de nous projectes i iniciatives més regeneratives.

Des de la filosofia a l’acció social

El programa parteix dels fonaments teòrics vinculats als nous paradigmes de la ciència, assentant les bases del pensament ecològic, la visió sistèmica i holística. Una reflexió al voltant de la nostra cosmovisió i comprensió del món, de la ciència, de les relacions humanes, de la natura, i del nostre paper en la xarxa de la vida, per apropar-se al marc conceptual acadèmic dels nous paradigmes de la ciència, amb pensadors com Ludwig von BertalanffyEdgar MorinKonrad Lorenz, Humberti MaturanaRupert SheldrakeArne Naes o Fritjof Capra… .

Es continua aprofundint en el paper de l’individu, en la relació entre la ciència i la consciencia, i el procés de transició interna. A partir d’aquí, es posen en mostra bones pràctiques de societat en transició, amb exemples d’economia social i ètica. Es proposaran eines que han d’ajudar a implementar els nous mecanismes de transformació social.

Per aquest motiu, es dedicarà molta atenció a les dinàmiques grupals, orientades a aprendre a gestionar les relacions interpersonals i grupals, i desenvolupar la intel·ligència social.

L’equip docent

Un extens equip docent imparteix el postgrau, sota la direcció de Gabriel Barbeta Solà, doctor arquitecte especialitzat en arquitectura sostenible. En formen part els filòsofs Jordi Pigem i Àngels Canadell Prat, així com els especialistes en sostenibilitat Joan Antoni Melé, de Triodos Bank, o Agustí Rochet,  membre del grup d’investigació de la Fundació Randa – Lluís Maria Xirinacs i del Pla Nacional de Valors de Catalunya.

Inscripcions fins al 9 de gener

El diploma d’Especialització en Formació Integral Holística per a la Transformació Social Sostenible es desenvolupa entre el febrer i l’octubre del 2017. Per inscriure’s cal omplir el full d’inscripció a través del web o personalment a la seu de la Fundació Universitat de Girona, fins al 9 de gener de 2017.