Plantació d’oms i lluita contra les plantes invasores a Can Bosc al Parc del Montnegre i el Corredor

Els membres del Cercle de Voluntaris realitzen una plantació d’oms i una eliminació d’espècies invasores als voltants de la masia de Can Bosc.


Arribem a les 9:30 a la masia de Can bosc, on en Jordi Jürgens ens espera. Primer esmorzem tot l’equip junt, i el Jordi aprofita per explicar-nos les tasques que farem i quin és el funcionament dels parcs de la Diputació de Barcelona.

Un cop acabem d’esmorzar ens dirigim a una zona d’obaga on farem la plantació d’oms. Aquests oms són uns individus resistents a la grafiosis, i permetran lluitar contra aquest problema de conservació per aquesta espècie.

Separats per 4 metres, anem plantant els joves arbres a les respectives zones.

Un cop hem plantat tots els arbres ens dirigim a una zona on el seneci del Cap està colonitzant l’espai. Aquesta espècie és una invasora que ha arribat des d’Àfrica i s’ha d’extreure manualment.

Aconseguim treure bastantes plantes invasores i quan s’apropa l’hora de dinar anem cap a l’àrea d’esplai, però primer fem una petita excursió a un mirador proper on podem gaudir d’uns bones vistes del parc del Montnegre i el Corredor.

Quan acabem tots de dinar, agafem l’autocar i ens dirigim de tornada cap a Barcelona.

Neteja de l’itinerari de la Font d’Horta Parc del Foix

Els membres del Cercle de Voluntaris realitzen una neteja al parc del Foix, concretament a la zona de l’itinerari de la Font d’Horta.

Arribem a les 9:45 a la zona on farem la neteja i on s’inicia l’itinerari que porta a la Font d’Horta. Allà ens trobem amb el Frederic Casas i l Vanessa Gómez, guardes forestals del Parc del Foix. Ens expliquen quina zona haurem de netejar.

Ens dividim en dos grups i fem l’itinerari un grup en cada direcció.

Al llarg del camí en zones concretes trobem des d’ampolles de vidre, cables elèctrics i tot tipus de deixalles.

Finalment tots dos grups ens retrobem a un punt mig del recorregut just al costat d’un observatori d’aus, on estem una estona per observar els ocells presents a la zona. Una polla d’aigua (Gallinula chloropus) apareix tímidament a una zona propera al pantà per buscar menjar. I en un moment observem una silueta al cel que correspon a l’àliga perdiguera (Aquila fasciata).

Amb la neteja acabada, fem camí cap a la font d’horta on podem gaudir d’aquest paisatge tan increïble que ens dóna la tardor. En Frederic i la Vanessa ens expliquen la problemàtica que tenen els amfibis com la salamandra comuna en aquest indret, on aprofiten les petites acumulacions d’aigua per reproduir-se.

Acabem tots junts al pàrquing on hem deixat l’autocar per tornar cap al municipi de Castellet, on dinem tots juntes gaudint d’unes meravelloses vistes al Pantà del Foix, per després tornar direcció Barcelona.

Restauració ambiental de l’entorn de Can Bosc al parc del Montnegre i el Corredor

Els membres del Cercle de Voluntaris realitzen una restauració als terrenys que envolten la masia de Can Bosc.


A les 9:30 arribem a la masia de Can Bosc, una zona increïble envoltada de bosc on realitzarem les tasques de restauració.
Comencem el dia esmorzant i agafant forces, un cop tots hem acabat el Jordi Jürgens ens explica les tasques que realitzarem, per un costat eliminar una espècie invasora, el seneci del Cap i l’altre restaurar un talús on la freqüentació de pas de ramats, ha fet que la vegetació desaparegués, provocant una pèrdua de sòl i coberta vegetal.


Un cop tenim clares les dues tasques ens repartim en dos grups. El més proper a la masia comença aplanant el talús i escampant les llavors de les noves plantes que han de créixer. Un cop tenim totes les llavors ben repartides en una zona tan plana com sigui possible, cobrim l’espai amb una xarxa de fibra de coco que ajudarà a mantenir la zona fins que les plantes arrelin bé.


La resta del grup, ens desplacem uns quants metres per arribar a una zona amb molts individus de Seneci del Cap, espècie invasora provinent d’Àfrica, que va arribar als nostres ecosistemes accidentalment a través de la llana importada.
Treballem de valent al llarg de tot el matí i tot i eliminar nombrosos peus d’aquesta espècie no aconseguim erradicar-la del tot.


Quan s’apropa l’hora de dinar tornem a agrupar-nos els dos grups i anem a dinar a l’àrea d’Esplai del Corredor per dinar tranquil·lament i gaudir del que queda de dia, per després tornar cap a Barcelona.

Suport al manteniment de les excavacions del poblat ibèric de les Maleses al Parc de la Serralada de Marina

Els membres del Cercle de Voluntaris realitzen una neteja de vegetació a la zona del poblat ibèric de les Maleses a la Serralada de Marina

Arribem a les 8:30 a aparcament de la casa de colònies la Conreria. Després de que el Toni Navarrete ens faci una breu introducció i benvinguda al Parc de la Serralada de Marina agafem el camí que ens portarà fins el poblat ibèric de les Maleses. Gaudim d’unes magnífiques vistes i quan arribem al jaciment ens trobem amb la Mercedes Duran i la Gemma Hidalgo arqueòlogues de les excavacions.

Desprès d’aquesta excursió per arribar al poblat aprofitem i esmorzem tot l’equip de voluntaris, així ens preparem per la jornada de treball.

La Mercedes i la Gemma ens expliquen quines plantes eliminar de la zona, per exemple aquelles que han crescut entre els murs del jaciment.

Eliminem un volum bastant gran de vegetació. Al acabar ens fan una explicació de les característiques del poblat i de la cultura dels ibers de la zona.

Un cop acabada la feina baixem direcció a la casa de colònies de la Conreria, on agafem l’autocar per anar a dinar a un pícnic proper. Quan tothom ha dinat, agafem l’autocar direcció a Barcelona.

Manteniment del jaciment ibèric de Céllecs al parc de la Serralada Litoral

Els membres del Cercle de Voluntaris realitzen una neteja de vegetació a la zona del poblat ibèric de Céllecs.

Arribem a les 9:30 a aparcament de Sant Bartomeu de Cabanyes. Després d’esmorzar i fer un breu resum de la tasca que farem durant el dia d’avui, agafem el camí que ens portarà fins al turó de Céllecs, ubicació on si troba el jaciment ibèric.

Anem fent algunes aturades per observar el paisatge i un cop arribem al cim, ens distribuïm en dos grups que comencen a eliminar la vegetació que ha crescut i no deixen veure on estan les runes.

Al llarg del matí eliminem una gran quantitat de vegetació, tanta que no podem carregar tota la furgoneta dels guardes del Parc, la Laura León i el Xavi Margaix.

Quan ja eren gairebé les 13h deixem totes les eines i ens reunim en un dels punts més alts del turó, on l’equip d’arqueòlegs i arqueòlogues del Grup d’Arqueologia d’Amics UNESCO Barcelona, ens van explicar la història d’aquest jaciment ibèric i quina funció tenia aquest poblat, en el conjunt de poblats ibèrics de la zona.

Un cop acabada la visita tornem a baixar cap a Sant Bartomeu de Cabanyes, on dinem al costat de l’ermita, per després agafar l’autocar altre cop cap a Barcelona.

Enquestes als usuaris del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

Els membres del Cercle de Voluntaris realitzen enquestes als usuaris del parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac el dissabte 9 d’octubre.

En arribar al punt de trobada, trobem amb el tècnic d’ús públic del parc, Josep Canals, en Jordi Caba i Xavi Pérez de manteniment forestal.

Primer de tot esmorzem per agafar energies mentre en Josep en fa una explicació de l’entorn i dels detalls de la tasca a realitzar durant la jornada: realitzar enquestes als usuaris amb els que ens trobem al llarg del matí en 3 punts diferents, als entorns del Coll d’Estenalles.

Així que totes les persones voluntàries ens distribuïm en els diferents punts: Can Robert, a l’Alzina del Sal·lari i a l’entorn del Centre d’Informació del Coll d’Estenalles.

Al llarg del matí ens creuem amb diferents usuaris als quals demanem si volen i poden fer una breu enquesta sobre el Parc. En general totes les persones responen amablement als voluntaris que fan les enquestes.

Un cop enllestida la feina el Josep ens acompanya a visitar uns avencs propers al Centre d’informació fent una breu excursió per la zona. Ens parla dels processos de formació d’aquestes estructures geològiques, també ens acompanya a veure l’efecte que té el trepig sobre determinades comunitats vegetals.

Un cop acabada l’excursió, agafem l’autocar per desplaçar-nos fins l’Àrea d’Esplai del torrent de l’Escaiola, on dinem tots junts, comentant les anècdotes del dia.

Neteja entorn de les Arenes Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

Els membres del Cercle de Voluntaris realitzen una neteja de deixalles el dissabte 25 de setembre al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

En arribar al punt de trobada, ens esperen el tècnic d’ús públic del parc, Josep Canals, en Nil Domènec i Xavi Pérez de manteniment forestal i en Sebastià Soley informador de parc.

Primer de tot esmorzem per agafar energies mentre en Josep en fa una explicació de l’entorn i dels detalls de la tasca a realitzar durant la jornada: recollir les deixalles que hi ha presents en cinc zones properes, als entorns de les Arenes: Aparcaments, Font de la Boixa i riu Ripoll.

Així que totes les persones voluntàries es posen en marxa carregats amb les pinces de recollida i una bossa d’escombraries per deixar aquest espai sense deixalles, tal com hauria d’estar sempre.

Al llarg del matí trobem deixalles ben estranyes, com un escalfador d’aigua, taules de pícnic i molts plàstics diferents per totes les zones.

Un cop enllestida la feina el Josep i en Sebastià ens guien per un recorregut fins arribar a l’ermita de les Arenes, on ens espera el Joan Castells membre de l’Associació Amics de l’Ermita de les Arenes, que han preparat un petit “vermut” per recuperar forces desprès de la feina feta.

En Joan ens explica diverses histories sobre l’entorn de l’ermita i de la verge de les Arenes, i ens convida a visitar l’interior d’aquesta petita estructura que trobem en una maquíssima zona del Parc Natural.

Un cop tothom ha pogut gaudi de l’espai, marxem un altre cop cap al punt d’inici per anar cap a l’àrea de lleure de les Arenes.

Després d’un dia ben calorós acabem la jornada dinant tots els membres del Cercle junts.

Jornada formativa dels dies 17 i 24 de juliol al Museu de Ciències Naturals de Granollers

Els membres del Cercle de Voluntaris, els passats 17 i 24 de juliol, van gaudir de la jornada formativa “Posem-nos les piles: fem ciència!”, emmarcada en el Seminari sobre Ciència Ciutadana, que estem abordant des del programa, per tal de promoure el coneixement i la participació dels voluntaris en aquesta modalitat de projectes.

La primera part de la jornada va transcórrer al Museu de Ciències Naturals de Granollers, on els tècnics responsables de la coordinació dels projectes de seguiment de ratpenats i papallones, l’Adrià López-Baucells i l’Andreu Ubach respectivament, ens van introduir diferents projectes de seguiment de fauna, en la modalitat de ciència ciutadana i també ens van explicar especialment algunes de les característiques més interessants dels ratpenats i les papallones com a espècies bioindicadores, per la seva sensibilitat als canvis en l’entorn.

Després de les ponències, vam poder fer la visita guiada al Museu, que va sorprendre als voluntaris perquè la majoria el desconeixien, i van destacar la seva qualitat com a equipament, amb els diferents espais, l’exposició, el jardí i també els terraris amb insectes!

Com a complement de la jornada vam fer una visita a l’espia natural de Can Cabanyes. Una zona renaturalitzada, amb un aiguamoll artificial que ha que ha afavorit una augment de la biodiversitat de la zona. La calor durant la passejada va ser el punt crític de la jornada! Però tot plegat ha estat molt ben valorat pels 39 voluntaris que la van gaudir.

ACTUACIÓ PARC NATURAL DEL FOIX: Neteja dels voltants del Pantà del Foix

Els membres del Cercle de Voluntaris van treballar en la neteja dels entorns del pantà del Foix el matí de dissabte 3 de juliol.

En arribar al punt de trobada, ens esperava la Leire Miñambres, Tècnica d’Us Públic del Parc, així com la Vanessa Gómez i el Pedro Torres, guardes forestals, que ens ajuden i acompanyen en tota la jornada.

La Leire introdueix l’actuació que anem a fer explicant-nos el problema de furtivisme  en relació a la pesca que hi ha en aquest pantà. La qualitat de l’aigua és insuficient per permetre aquesta activitat. Tot i així són molts els pescadors que la fan, generant un altre problema que és el de les deixalles i la brutícia al seu voltant. Vam dedicar la nostra actuació a fer neteja de diferents punts, on vam trobar alguns voluminosos com cadires de plàstic, i moltíssima quantitat de llaunes, ampolles, bosses, restes de pesca i d’altres deixalles més petitets, sobre tot fragments de plàstics. Vam poder concentrar tot el material en un sol punt, però separat selectivament per facilitar la recollida i el transport a la deixalleria.

Desprès vam anar a visitar el Castell de Penyafort, amb una introducció històrica interessantíssima, des dels seus inicis com a Monestir, fins a convertir-se en una presó durant la Guerra Civil, encara vam poder observar un calendari pintat a la paret amb els dies tatxats d’algun dels presos del Castell.

Acabem la jornada dinant als entorns del Castell de Penyafort.