EL futur de les zones humides de Catalunya

Es realitza la primera xerrada virtual del Cercle de Voluntaris “El futur de les zones humides de Catalunya”.

El dijous 29 d’octubre una vintena de voluntaris canvien la sala d’actes de l’edifici del vagó per la comoditat de casa amb la xerrada virtual “El futur de les zones humides de Catalunya” amb el ponent Raúl Bastida de S.O.S. Delta de Llobregat.

En Raúl Bastida, ornitòleg i educador ambiental amb un gran recorregut, va fer un passeig sobre les característiques generals de les zones humides, per aprendre a diferenciar els espais que podem trobar a Catalunya, tant a zones naturals com artificials.


Es fa una parada especial al delta del Llobregat i es va poder descobrir quines són les principals amenaces que rep aquest espai tan proper a casa nostra i sotmès a grans pressions a causa de l’activitat humana, parant atenció en les diferents modificacions que ha rebut al llarg del temps.


Per acabar, es fa un repàs sobre que podem fer les persones per millorar i preservar aquests ecosistemes tan importants per la flora i la fauna del lloc.

En finalitzar la xerrada, els voluntaris i voluntàries que així ho desitgen fan les preguntes i comentaris que decideixen amb l’objectiu de generar un petit espai participatiu.

Si us vau perdre la xerrada, no patiu, la podeu veure al Canal de YouTube de la Xarxa de Parcs Naturals.


ACTUACIÓ AL PARC DE LA SERRALADA LITORAL

Manteniment del jaciment ibèric de Cèllecs 

Una vintena de voluntaris s’apropen al Parc de la Serralada Litoral a treballar al jaciment ibèric situat al Turó de Cèllecs i commemoren el Dia Europeu dels Parcs i la Setmana de la Natura.

Ens donen la benvinguda el Borja Polo i en Jose Veler, guardes forestals del Parc de la Serralada Litoral i els arqueòlegs i arqueòlogues del Grup d’Arqueologia d’Amics de la UNESCO: En Kamen, la Marta, en Jordi, la Sandra i el Santi.

Només arribar coneixem la història dels ibers, d’alguns dels jaciments que hi ha per la zona i la tasca a realitzar durant la jornada: netejar la vegetació dels entorns del poblat ibèric amb l’objectiu de que els arqueòlegs puguin continuar amb les excavacions a la zona per així conèixer els secrets amagats del jaciment.

Un cop situats en l’entorn, es reparteixen les eines i es comença la feina en diversos grups de treball en diferents zones a netejar, fins i tot es troba un nou mur en retirar part de la vegetació!

Després de netejar la zona, baixen les restes del turó al camí perquè sigui més senzilla la seva extracció i no quedin en la zona d’excavació

Després de la feina ben feta es descansa i es dina en els entorn de l’ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes, fins i tot podem fer un mos de cireretes de pastor!

ACTUACIÓ AL PARC DEL GARRAF

El passat dimecres 30 de setembre, un grup de voluntaris i voluntàries s’apropen al Parc del Garraf a sembrar i col·locar un filat pels cavalls de Fundació Miranda.

En arribar donen la benvinguda al Parc del Garraf la tècnica d’ús públic, Sofia Paricio i en Jordi Gili de la colla de manteniment forestal.

Sota el lema cavalls lliures, prevenció d’incendis i connectivitat del territori, la Virgínia, coordinadora de Fundació Miranda i a la Ruth, l’Emma i la Maria, voluntàries de la Fundació, expliquen com a través del rescat de cavalls en situació de risc, es pot millorar la vida de les persones, de l’entorn i del propi cavalls, tot això ho realitzen en diferents territoris, i el Parc del Garraf és un d’ells.

Ordi, civada, raigràs, pèsol farratger o veça són algunes de les llavors que els voluntaris i voluntàries del Cercle sembren en els camps prèviament llaurats, això es fa per què els cavalls de la Fundació tinguin més aliment en la zona, per fer-ho es reparteixen per tots els camps per així no deixar ni un racó sense sembrar!

Entre pottokas i diferents tipus de cavalls s’acaba la sembra de llavors i cal col·locar tot el filat, ja que si els cavalls passessin per aquesta zona, l’herba no podria créixer i tota la feina feta no donaria fruits.

En primer lloc cal clavar uns pals de ferro al terreny, un cop distribuïts per tot el terreny es col·loca a cada pal una cua de porc, es resisteixen una mica però amb esforç aconsegueixen ficar-les totes! Tot seguit es passa el filferro per dins de cada una de les peces de cua de porc i finalment es col·loquen els protectors dels pals de ferro.

Un cop acabada la feina és hora de tornar cap a casa, però no sense acomiadar-se dels grans acompanyants de tota la jornada, els cavalls!

 

ACTUACIÓ A L’ESPAI NATURAL DE LES GUILERRIES-SAVASSONA

Recollida de deixalles a l’entorn de pantà de Sau

Una vintena de voluntaris s’apropen a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona a recollir deixalles del pantà de Sau.

En arribar donen la benvinguda l’Alba Ludevid, tècnica d’ús públic i educació ambiental i en Jordi Serrabasa guarda de l’Espai Natural i expliquen la sobrefreqüentació que ha patit la zona sobretot durant l’estiu i els caps de setmana, aquesta activitat en la zona comporta que no tots els usuaris facin un bon ús i en moltes ocasions es tradueix en més deixalles a la llera del pantà.

A això també s’ha de sumar que després del temporal Glòria, del passat mes de gener, les grans avingudes d’aigua van provocar l’arribada de restes vegetals que cal retirar de la zona.
Així que les persones voluntàries es posen a treballar i retiren totes les deixalles que troben i les restes vegetals de la zona, també seleccionen les diferents deixalles segons el material amb l’objectiu de fer la recollida selectiva d’aquestes.

Taules plegables, bidons, plàstics, ferros, burilles de cigarretes, … Aquestes són només algunes de les deixalles que es van poder retirar de la zona, gràcies a la feina conjunta de tots els participants, es van recollir 100 kg de deixalles!


Per acabar es dina en els entorns de l’Àrea d’esplai del pantà de Sau entre cingleres i llegendes de bandolers.

ACTUACIÓ AL PARC NATURAL DEL MONTSENY

Millores d’adequació i manteniment de l’itinerari Collformic-Matagalls

Una vintena de voluntaris s’apropen al Parc Natural del Montseny a millorar l’itinerari de Collformic-Matagalls.

En arribar donen la benvinguda l’Elisabet Ros, tècnica d’ús públic i educació ambiental, l’Òscar Solé i en Joan Comelles de la colla de manteniment, i expliquen que aquesta zona és molt freqüentada pels visitants del parc, en un any han passat més de 30.000 persones!

Una de les conseqüències de totes aquestes visites, és que el camí pateixi una gran erosió i en moltes ocasions es genera més d’un camí, augmentant encara més el trepig a la zona.

Els voluntaris i voluntàries es posen mans a l’obra en diferents tasques, un dels objectius del dia és senyalitzar el camí amb marques de GR, afavorint que el camí quedi clar i els visitants no es desviïn fent nous corriols.

Una de les altres tasques és tancar els corriols que es devien del principal, per això s’aprofiten troncs i vegetació morta de la zona per barrar el pas pels camins no senyalitzats i obligar als excursionistes a passar pel camí principal.

Un altre petit grup s’encarrega de treure algunes fites malmeses per les inclemències del temps i arreglar una zona del camí amb un gran xaragall, erosió del corriol provocada per l’aigua. Tot això es realitza gràcies a les indicacions de l’Elisabet, en Joan i l’Òscar en uns entorns immillorables per fer la feina.

Per acabar es dina en els entorns de Collformic amb unes grans vistes del Parc Natural del Montseny.

“LA REGIÓ EUROSIBERIANA. PRATS I BOSCOS DE MUNTANYA” Parc del Castell de Montesquiu.

Després del confinament es reprenen les activitats del Cercle de Voluntaris amb la formació a l’aire lliure de la regió eurosiberiana al Parc del Castell de Montesquiu. En poden gaudir d’ella una quarantena d’assistents en les dues edicions de la formació, realitzades el 4 i 11 de juliol.

En arribar al Castell de Montesquiu hi ha una gran rebuda per part d’en Joan Carles, director del Parc, la M. Àngels, guarda forestal del parc i la Mònica, guia del Castell. Després d’una càlida rebuda s’arriba fins als jardins del castell, on es realitza la primera part de la formació.

Per començar en Joan Carles, fa una repassada per l’estat actual del parc i quina és a flora i fauna del lloc.
Tot seguit s’esmorza per agafar forces per la segona part de la formació.

Amb la panxa ja plena, es fa una passejada per l’itinerari de l’obaga del castell, acompanyats per l’Andreu Salvat, botànic i gran coneixedor de la zona, qui fa un aprofundiment en la regió eurosiberiana i la seva biodiversitat tant en flora com fauna, poden observar algunes orquídies florides com l’hel·leborina de fulla ampla o el barretet piramidal i alguns rèptils i amfibis com el vidriol i el tòtil!

Després de l’enriquidora passejada, a tots aquells que el cansament els hi permet, s’apropen a la cabanya del castell on es pot gaudir de l’exposició fotogràfica “Endreçant la quarantena” de Cassandra Casanovas.

Per acabar, es dina als jardins del Castell entre boixos, vols de papallones i til·lers florits.

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT 2020

El 5 de juny es commemora el dia mundial del medi ambient, tot i que confinats, podreu trobar moltes iniciatives virtuals per endinsar-nos en la natura sense sortir de casa.

En aquest apartat web de la Generalitat de Catalunya, trobareu una selecció de continguts per a la reflexió i l’acció, sense moure’ns de casa: conferències i diàlegs en streaming, debats, visites virtuals a diferents espais i d’altres.

Obrim, doncs, una finestra a la reflexió col·lectiva sobre la natura i la seva relació amb la salut, en temps de crisi sanitària, social i econòmica. 

Avui dia, vivim un moment excepcional en què la natura ens envia un missatge. Ens mostra que estem a punt per al col·lapse. Ha arribat l’hora de despertar.

No us ho podeu perdre!

 

Nou QUIZ setmanal del Cercle de Voluntaris!

Els seguidors d’Instagram del Cercle de Voluntaris, poden gaudir, cada divendres d’un nou QUIZ setmanal.

El confinament pot ser el millor moment per aprofitar i llegir el manual “Drecera”, per aquest motiu us animem a que us endinseu en el coneixement d’aquest llibre.


Tots els voluntaris i voluntàries del Cercle, en inscriure’s en aquest projecte reben el manual “Drecera”, que rep aquest nom, per facilitar l’accés ràpid a una destinació determinada: la informació mínima que hauria de conèixer tota persona voluntària, en la millora dels espais de la Xarxa de Parcs Naturals.


Però com sabem que no sempre és fàcil trobar el millor moment per fer-ho, us convidem al fet que li doneu una ullada i respongueu el QUIZ setmanal que sempre tindrà una temàtica comuna: el manual “Drecera”.


Sereu capaços d’encertar-les totes?

ACTUACIÓ AL PARC DEL FOIX

Recuperació del Pla de Cabridets al Parc del Foix.

Una trentena de voluntaris s’apropen al Pla de Cabridets a recuperar i caracteritzar un tram de la històrica carrerada de la marina a la Serra de Bonaire.

Només arribar ens dóna la benvinguda la Sofia Paricio, tècnica d’ús públic, personal del Parc del Foix i del Parc del Garraf i en Carles Lluch, de Garraf Coopera, qui ens explica que, a conseqüència d’un incendi forestal produït durant el 2012, es descobreix la carrerada de la marina, datada del segle XIII. Aquesta forma part de la carrerada Reial de la Cerdanya i era molt utilitzada per fer la transhumància de ramats i cavalls.

Un cop situats a l’entorn comencem a treballar de valent, sota el gran protagonista de la jornada, el sol i els amics de Garraf Coopera, qui ens acompanyen durant tot el dia.

Es realitzen tres tasques diferents durant la jornada: es retira vegetació amb l’objectiu d’esbrinar la direccionalitat d’alguns dels murs de la carrerada, es caracteritzen algunes restes de pedra seca, es prenen mides, es senyalitza la zona i es prenen fotografies i per últim, es retiren algunes restes de pedra seca, per saber si són restes d’antigues mulasses, com anomenen a les barraques de pastor a la zona, i valorar la possibilitat o no de restaurar-les.

Cap al migdia donem per finalitzada la tasca, però abans de marxar, visitem el Turó del Sèu, espai municipal cedit en custòdia a Garraf Coopera, amb les explicacions de l’Enrique.

Per acabar, es dina a la zona habilitada per l’associació, acompanyats del cant de les mallerengues carboneres.

ACTUACIÓ AL PARC DE LA SERRALADA DE MARINA

Millora dels antics camps de conreu de la vall de Sant Jeroni al Parc de la Serralada de Marina.

Els voluntaris del Cercle aquest dissabte, treballem de valent en la millora dels camps de conreu de dues cooperatives de la vall de Sant Jeroni de la Murtra.

En arribar ens esperen en Toni Navarrete, tècnic d’ús públic i d’educació ambiental, ens rep i ens situa, tant en la realitat del Parc de la Serralada de Marina explicant-nos el recorregut històric que ha tingut, com en l’espai, i ens dóna a conèixer els municipis amb els quals limita el Parc. Per ajudar-nos a entendre molt millor aquesta realitat i la seva situació ens dóna uns tríptics explicatius i un mapa del Parc.

Un cop hem agafat energies amb l’esmorzar ens dividim en dos grups per poder millorar dos camps de conreu diferents i amb tasques a realitzar diferents.

Un dels grups marxa amb el Martí de la Cooperativa La Sargantana, on tenim dues tasques a realitzar, per una banda netejar les vinyes de les herbes que surten als voltants de cada un dels ceps i per l’altra, retirar miraguà fals, Araujia sericifera,  planta exòtica invasora que afecta els marges de tots els camps de conreu d’aquesta zona.

L’altre grup marxen amb la Dolors i la Neus de Conreu Sereny Cooperativa, en aquest cas els hi ajudem a preparar un terreny per poder realitzar un jardí de pol·linitzadors, fomentant l’aparició d’abelles, papallones, escarabats, formigues i molts altres insectes que ajuden en aquesta tasca tan important per l’agricultura i per tots nosaltres com és la pol·linització. Per preparar el terreny es treuen totes les pedres que hi ha als voltants i es retiren els rizomes de canya que hi ha a la zona.

Per arrodonir el dia acabem fent la visita al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, on descobrim tota la seva història gràcies al Javier i a la seva visita guiada pels seus interiors on podem descobrir quin era el dia a dia que portaven els monjos, fins als actuals propietaris.

Per acabar dinem en un dels agradables patis interiors del Monestir aprofitant l’ombra i la bona temperatura.