Inici de la temporada de seguiment de papallones

El passat 1 de març es va iniciar la temporada del Pla de Seguiment de Ropalòcers de Catalunya

Aquest programa es va iniciar al 1994 i és un projecte de seguiment de les poblacions de papallones: el Butterfly Monitoring Scheme a Catalunya (abreviat CBMS).

La seva filosofia i metodologia coincidien plenament amb les del conegut BMS britànic d’on va prendre el nom: conèixer amb precisió els canvis d’abundància de les papallones a partir de la repetició setmanal de censos visuals al llarg de transsectes fixos, per tal de relacionar-los posteriorment amb diferents factors ambientals. La utilització de les papallones en aquests projectes respon al seu contrastat caràcter bioindicador, a la seva popularitat i carisma, i al fet d’haver experimentat, en temps recents, regressions generalitzades arreu d’Europa.

Inicialment, la xarxa de seguiment constava d’11 estacions de mostratge situades al quadrant nord-est de Catalunya. Aquest nombre s’ha anat incrementant anualment, de manera que l’any 2020 (un cop acabada la temporada número 27) han estat ja 185 les estacions que han aportat dades. La cobertura geogràfica també ha millorat dràsticament, i actualment es recullen dades en bona part de Catalunya, illes Balears i Andorra. En aquest darrer país existeix un programa de seguiment propi, el BMSAnd, per bé que la informació que proporciona s’integra juntament amb la del CBMS en una base de dades comuna.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *