El passat dissabte 27 de maig, una vintena de membres del Cercle varen dur a terme una actuació de voluntariat a la riera de Martinet, al Parc Natural del Montseny.
L’objectiu de l’activitat va consistir a condicionar l’entorn de la riera de Martinet, realitzant una intervenció a la resclosa existent, col·locant un hotel d’insectes i analitzant la qualitat del riu Martinet. Aquestes actuacions es varen realitzar endinsant-nos en l’itinerari dels sentits del Parc Natural del Montseny.
Un cop a la resclosa, els membres del Cercle de Voluntaris, de l’Associació Habitats i de l’Associació Martinet es varen dividir en dos grups per tal de dur a terme dues actuacions de voluntariat. Un grup va dur a terme una anàlisi del riu Martinet i l’altre grup es va quedar a la resclosa per tal d’acabar la resclosa de Martinet i condicionar l’entorn.
El grup que va analitzar el riu Martinet, va continuar caminant pel camí dels sentits fins al gorg de la sort. Un cop allà, a cada voluntari del grup se li va entregar una fitxa de camp. Les persones participants varen analitzar la qualitat hidromorfològica, observant l’hàbitat, el bosc de ribera, el cabal i les alteracions. També va analitzar la qualitat fisioquímica, observant la temperatura i la transparència de l’aigua. I la qualitat biològica, observant els macroinvertebrats i la biodiversitat. El resultat de l’índex de macroinvertebrats va concloure que la qualitat era molt bona.
El grup que va condicionar l’entorn de la resclosa, va realitzar una intervenció a la resclosa, arranjant el camí del pas de l’aigua i preparant el terreny per tal de col·locar un hotel d’insectes. Un cop col·locat l’hotel d’insectes, els membres del grup varen esperar l’arribada del grup que va analitzar la qualitat del riu per tal de destapar i inaugurar l’hotel d’insectes.
Un cop finalitzades les tasques, el grup que va analitzar el riu Martinet, va anar a trobar al grup que va condicionar la resclosa i varen exposar els resultats de l’anàlisi de qualitat que havien realitzat. Seguidament, el grup que va condicionar la resclosa va ensenyar les tasques dutes a terme.
Cap als voltants de les 13.15h vàrem donar per finalitzar la tasca, ens vàrem acomiadar de les persones de l’Associació Habitats i de l’Associació Martinet i vàrem iniciar el camí de tornada cap a l’autocar, aparcat a la Font dels Enamorats, per tal de desplaçar-nos fins a l’Ecogranja Salgot, on ens va rebre la Dolors Salgot.
L’Ecogranja, va ser creada l’any 1928 pel senyor Antoni Salgot en una casa de la Plaça Major d’Aiguafreda, que encara avui es manté com a obrador. El seu esperit d’innovació i creixement el portaren a adquirir les primeres cambres frigorífiques automàtiques als Estats Units. Va contribuir a introduir a Catalunya una raça de porc provinent d’Anglaterra anomenada Large-White, tot un salt qualitatiu per a la xarcuteria del moment.
Durant la visita guiada, els membres del Cercle varen descobrir el funcionament d’una granja ecològica. Un cop finalitzada la visita guiada, la Dolors ens va oferir una degustació de fuets de l’ecogranja. Cap a les 15.15h, vàrem finalitzar la visita guiada a l’Ecogranja i ens vàrem dirigir a la Font dels Enamorats per realitzar l’àpat de germanor.
Un cop finalitzat l’àpat, cap a les 16h vàrem emprendre el camí de tornada a Barcelona, aprofitant el trajecte per a passar l’enquesta de satisfacció. Vàrem realitzar dues parades -a la Sagrera i al xamfrà de la cruïlla de Rosselló-Urgell, on vàrem acomiadar els darrers voluntaris.