Mostreig i captura de cranc senyal (Pacifastacus leniusculus) a la Riera Major a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona
Una trentena de voluntaris i voluntàries del cercle, aquest dissabte 13 de juny es mullen per combatre les espècies invasores del nostre entorn a l’Espai de les Guilleries-Savassona.
En arribar a la Riera Major, ens esperen l’Alba Ludevid, Tècnica d’ús públic i educació ambiental de l’Espai, en Joan Pareja i Txevi Buigas, guardes de l’Espai Natural i en Gregori Conill i en Guillem Mas, de l’associació Paisatges Vius. Ens expliquen en que consistirà el mostreig i captura del cranc senyal i com aquesta acció s’emmarca dins l’execució del “Pla de Gestió del cranc de riu” on la custòdia dels hàbitats d’interès a la Xarxa de Parcs Naturals és a través d’una col·laboració entre la Diputació de Barcelona, l’associació Paisatges Vius i el Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Continuen amb una explicació de l’impacte que provoquen les espècies invasores, aquelles que venen de fora i pressionen a les espècies autòctones, presentant-nos alguns exemples àmpliament coneguts per tots com la tortuga de Florida, la cotorra de Kramer, cargol poma…però sobretot fem una immersió en el cas del cranc senyal, originari d’Amèrica i portador d’un fong que transmet i provoca la mort al nostre cranc de riu.
Mengem una mica per agafar forces i ens aproximem a la riera on capturarem els crancs. Després de conèixer al crustaci, ens calcem unes bones botes d’aigua i ens aproximem a la riera. En primer lloc recollim els crancs que cauen a les nanses col·locades amb esquer durant la nit per en Txevi i en Joan. Seguidament amb l’ajuda de pinces o senzillament amb les mans anem fent captures per la zona. N’arribem a capturar fins a 121 exemplars, un èxit! Amb l’ajuda dels experts, sexem i mesurem cada un dels individus de la captura i els retirem de la riera.
Un petit grup de voluntaris i voluntàries fan inspecció de la riera per determinar, amb l’ajuda d’uns petits invertebrats, quin és l’estat de salut de la Riera Major. Veiem animals com larves de libèl·lules, gripau comú i peixos, etc.
En resum, una jornada molt profitosa i molt necessària per una correcta gestió del cranc de riu autòcton (Austropotamobius pallipes), del seu hàbitat i de les seves problemàtiques al nostre entorn natural.