L’Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN), desenvolupa el programa de custòdia fluvial a les Muntanyes de Prades amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat.
Els ecosistemes naturals ofereixen una interminable llista de beneficis a la societat i els individus, com valors de lleure, terapèutics, paisatgístics, de biodiversitat, de recursos naturals, alimentaris i farmacèutics. Però la capacitat de recuperació dels mateixos és limitada, i en un món amb una pressió humana en augment, cal una especial cura per al seu manteniment.
Els ecosistemes fluvials i l’aigua: font de tota vida
Dins els ecosistemes naturals els més beneficiosos, i alhora més sensibles, són els ecosistemes fluvials (rius, rieres, llacs i torrents). L’aigua sempre ha estat font de vida, i en regions mediterrànies amb gran perill de desertificació és, i serà, un recurs valuossíssim.
Els impactes humans, cada cop més presents
A les Muntanyes de Prades els rius i rieres han gaudit d’un estat de conservació immillorable fins fa ben poc. Però l’avanç de la humanització ha provocat un augment de les deixalles, les aigües residuals, la freqüentació dels espais naturals, o les espècies invasores.
Les espècies invasores; una lluita sense fi
Molts dels esforços de l’Associació CEN es centren a alliberar el riu Glorieta de cranc americà, espècie exòtica invasora que s’ha estès de manera molt ràpida pels Països Catalans i ha arraconat el cranc de riu autòcton.
Una eina de gestió participativa
En aquest context neix el programa de custòdia fluvial de les Muntanyes de Prades de l’Associació CEN, que desenvolupa estratègies de conservació dels ecosistemes fluvials pel gaudiment de les generacions presents i futures.
Les principals estratègies són:
-
Establir acords de custòdia del territori.
-
Establir adopcions de trams de riu per part de col·lectius conscienciats.
-
Restauració de la vegetació de ribera.
-
Conservació d’espècies autòctones amenaçades.
-
Educació i divulgació ambiental.
Si esteu interessats, podeu trobar informació dels projectes i de com col·laborar-hi a la pàgina i el blog de l’Associació Cen.