Els reptes que té Catalunya en patrimoni natural i biodiversitat

Ha nascut ConservacióCAT, un col·lectiu de professionals de la conservació de la natura de Catalunya, que pretén ser el referent per a les institucions catalanes i els mitjans de comunicació. Proposen un full de ruta.

 • ConservacioCAT neix davant del "gran retrocés de les polítiques públiques de conservació de la natura a Catalunya, el més greu en els darrers 20 anys"

  ConservacioCAT neix davant del “gran retrocés de les polítiques públiques de conservació de la natura a Catalunya, el més greu en els darrers 20 anys”

 • Detecten "una manca de connexió del món professional de la conservació de la natura amb la societat".

  Detecten “una manca de connexió del món professional de la conservació de la natura amb la societat”.

 • Creuen que "Catalunya requereix d’una política forta i efectiva de conservació del patrimoni natural"

  Creuen que “Catalunya requereix d’una política forta i efectiva de conservació del patrimoni natural”

 • La diagnosi s'ha presentant a totes les forces polítiques en vistes el 27s (imatges: ConservacióCAT)

  La diagnosi s’ha presentant a totes les forces polítiques en vistes el 27s (imatges: ConservacióCAT)

Ha nascut ConservacióCAT, un col·lectiu de professionals de la conservació de la natura de Catalunya, que pretén ser el referent per a les institucions catalanes i els mitjans de comunicació. Proposen un full de ruta.

ConservacióCAT és un col·lectiu de professionals de la conservació de la natura constituït per persones de formació diversa (biòlegs, ambientòlegs, enginyers forestals i agrònoms, geòlegs, geògrafs, economistes…) i que treballen per compte propi o vinculats a l’administració pública, a organismes o entitats ambientals, empreses o centres acadèmics.

No són un centre de recerca, ni una entitat ecologista o de divulgació de la natura; sinó que volen “esdevenir el col·lectiu de referència en matèria de biodiversitat i patrimoni natural per a les institucions del país i els mitjans de comunicació”.

10 raons per conservar el patrimoni natural i la biodiversitat

Recentment han difós el seu estudi “La biodiversitat i el patrimoni natural a Catalunya. Estat actual i propostes de futur“. Hi exposen “10 raons de pes que justifiquen conservar el patrimoni natural i la biodiversitat” i fan una descripció de l’estat de les polítiques de conservació en aquesta matèria en territori català.

Propostes de futur

A més de la diagnosi, proposen un nou model de governança per a la conservació de la natura a Catalunya, “que engloba tant el sector públic com a la resta d’actors del patrimoni natural (tercer sector, comunitats, privat, sector productiu i altres)”.

Per últim, fan un seguit de propostes per al nou govern, un full de ruta amb les accions més urgents i prioritàries que caldria emprendre, que es reuneixen en 18 eixos temàtics agrupats en 6 àmbits:

 • Establir el marc legal i implantar les estratègies necessàries per a garantir la conservació del patrimoni natural de Catalunya.
 • Aprofundir en el coneixement del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya i el seu paper en el nou escenari de canvi climàtic.
 • Planificar i gestionar eficaçment els espais naturals protegits i els diferents elements que composen el patrimoni natural del país, afavorint la implicació de la societat en la conservació de la natura.
 • Garantir i concretar la prevalença i tranversalitat del patrimoni natural en les polítiques sectorials.
 • Considerar el valor de la biodiversitat i el seu impacte en l’economia catalana i atendre la responsabilitat exterior de Catalunya en la conservació de la biodiversitat global.
 • Millorar la comunicació, la formació i l’educació envers la biodiversitat.

 

Per més informació, consulteu el document La biodiversitat i el patrimoni natural a Catalunya. Estat actual i propostes de futur i el web de ConservacióCAT.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *