Ja està oberta la inscripció a la 9a edició de l’Escola de Pastors, la iniciativa de l’Associació Rurbans que acompanya les persones que desitgen treballar immerses en la natura fent de pastores.
La possibilitat de viure i treballar a l’aire lliure, amb la fascinació de moure’s amb els ramats, obtenir llet i llana de qualitat o elaborar bons formatges. Aquesta és l’atracció que genera la vida dedicada al pastoreig.
Significa també la possibilitat de dinamitzar entorns de muntanya amb activitats econòmiques sostenibles, recuperar races autòctones i entrar a formar part de les xarxes socials de les persones que viuen en la muntanya.
L’Escola de Pastors dóna suport cada any al relleu generacional en la pagesia, protagonitzat per persones amb vocació il·lusió i capacitat de treball.
Decisió reflexionada
Les motivacions que porten a una persona, qualsevol sigui el seu perfil o la seva experiència prèvia, a voler esdevenir pastora, són un aspecte important per entrar a formar part del grup, que cada any, des de en fa 9, entra en l’Escola de Pastors.
Per poder presentar-se és necessari omplir la sol·licitud oficial 2017. No es tracta d’un simple formulari de dades, si no un moment de reflexió en el qual els candidats han d’explicar què els mou a prendre una decisió tan significativa. Posteriorment la informació rebuda serà valorada per una comissió d’avaluació que estarà format per un pagès/a participants en l’Escola, un membre de l’equip tècnic de l’Escola Agrària del Pallars, dos membres de les delegacions, un membre de la Xarxa de Suport de l’Escola de Pastors i dues persones de l’equip tècnic de l’Escola de Pastors de Catalunya. La data límit per rebre les sol·licituds és el 28 de novembre de 2016 a les 15 h.
Aprenent a l’Escola de Pastors: teoria i pràctica
Entrar a formar part de l’Escola comporta una formació teòrica, que es realitzarà durant el mes de març. En aquesta es tracten aspectes de la biologia dels animals, la gestió de les pastures, i les tècniques per a la producció agrària ecològica (PAE). També s’aporten coneixement de les energies renovables que es poden aplicar en una explotació o activitats complementàries al pastoreig, com l’elaboració de formatges. És necessari conèixer els aspectes socials, econòmics i legals relacionats amb la pagesia, és a dir els models d’organització, de comercialització, i la situació dels joves i la pagesia, en especial l’accés a la terra. L’escola treballa de costat amb l’entitat Terra Franca que actua com a mitjancera buscant terres per a instal·lar-hi la persona o persones que, amb garanties, se’n vulguin fer càrrec.
Posterior a la teoria, durant la primavera i la tardor, hi ha un període de pràctiques de 4 mesos, amb la finalitat de conèixer projectes ramaders. Les localitzacions són en espais arreu del territori facilitats gràcies a la col·laboració de les persones voluntàries de la Xarxa de Suport de l’Escola de Pastors de Catalunya que està formada, entre d’altres, per l’antic alumnat de l’Escola de Pastors. Alhora es compta amb la col·laboració del Consorci del Lluçanès, l’Associació la Gaiata (Anoia), l’Escola Agrària d’Amposta, el Consorci de la Serra de Llaberia i l’Associació per a la gestió del programa LEADER Ripollès GesBisaura.
http://xarxanet.org/ambiental/noticies/triar-ser-pastors