Una setmana realment intensa tindrà el planeta, i el que sobre ell fan les persones, com a protagonistes en les sales de projeccions. Pel·lícules per gaudir, reflexionar i sumar-se a un canvi, que, com expressa el lema del festival, ja està en marxa.
FICMA és el més veterà Festival de Medi Ambient del món, que presenta cada any noves creacions, i , en paraules del seu president i fundador Claudio Lauria, continua essent necessari, per mostrar el que molts no volen veure, i donar veu a molts que no la poden tenir.
L’ampli programa consta de 145 pel·lícules, i representa un punt de trobada d’idees, activitats i històries per a donar esperança. Ficma vol fer un reconeixement explícit a l’acció de persones i entitats implicades en la recerca del canvi.
Així la sessió inaugural brindarà homenatge a Berta Cáceres, activista hondurenya per la defensa dels rius i de les poblacions indígenes reconeguda amb la màxima distinció ambiental, el premi Goldman el 2015, i assassinada en març del 2016. I s’atorgarà el premi al “Sol d’Or Especial” a l’ong “Proactiva Open Arms” i al documental “Astral” d’en Jordi Évole.
Natura i humanitat a la sessió inaugural
El festival s’inaugura amb Terra, un film visualment impactant per gaudir de la bellesa del planeta i de la biodiversitat. Un recorregut al llarg d’una història natural en la qual una espècie, la nostra, exerceix pressió sobre totes les altres cohabitants del planeta, mentre s’aïlla cada cop més de la natura. Però el film de Yann Arthus Betrand i Machael Pitior, presenta situacions diverses i diferents formes de relació entre home i natura en diversos països del món. Si, d’una banda aprofundeix en la recerca de l’animal que portem dins, expressa que no és només un film de natura, sinó també d’humanitat. En la intel·ligència humana es confia la reflexió que ens ha de permetre triar les opcions per al futur.
Crisis humanitàries
La salut de la terra i dels seus habitants té molt a veure amb les crisis de poblacions derivades de guerres i situacions extremes i insegures. Dins de la secció Focus, Ficma ha programat curtmetratges, documentals i debats que afronten la crisi dels refugiats, i també el paper del cinema per transmetre i ajudar a sensibilitzar.
També es farà entrega del Sol d’Or a Jordi Evole pel documental Astral, que es projectarà dimarts 8 de novembre. Clausura el festival la projecció de Chasing Asylum, de la guanyadora de l’Oscar Eva Orner. El film exposa l’impacte de les severes polítiques immigratòries australianes, que permeten detenir als sol·licitants d’asil en instal·lacions aïllades en illes deixant-los durant anys als llimbs apàtrides.
Persones que actuen
Jaume Gil, director del Festival, apel·la a l’optimisme i a la capacitat humana d’actuar per revertir totes les situacions dolentes.
I actuen els surfistes al mar. Durant l’hivern, pràcticament són els únics en entrar a l’aigua a banyar-se. I el que veuen, els ha fet actuar, perquè “buscant onades, hem trobat abocadors”. White waves recull l’activisme dels surfistes, que decideixen no només enfadar-se, sinó també actuar, per retornar al mar tot el bé que reben d’ell.
Actua amb les seves eleccions la família de grangers del film Polyfaces, una pel·lícula alegre sobre la connexió amb la terra i la comunitat d’una família d’agricultors de quarta generació que fan “tot diferent de la resta” per poder estar en consonància amb la natura i no contra ella.
Actua la comunitat de Gippsland, unint esforços per estudiar i mostrar Una manera més senzilla de viure, en resposta a la crisi mundial. Actuen els que reutilitzen productes i busquen solucions als residus, on el reciclatge tradicional no és suficient, tal com t’ho expliquen a Reutilitza!
Sense nosaltres, no! entrellaça les històries personals i les motivacions dels activistes retratats, transmetent al públic la crida a un canvi profund en el moment de crisi climàtica global i de la desigualtat més gran en la història de la humanitat.
145 films, 9 dies, 7 espais.
Curtmetratges, llargmetratge, ficcions, animacions i debats, presentant problemes, denuncies, i també solucions. Els films es projectaran en els Cinemes Girona (Secció Oficial), a la Universitat de Barcelona, a la Universitat Pompeu Fabra, a la Universitat Blanquerna (Ruta UniFICMA) i al Cosmocaixa (Petit FiCMA).
Es pot consultar el programa complet a la pàgina oficial, on es poden obtenir invitacions per a la inauguració.
Ficma i els infants
34 curtmetratges destinats al públic infantil i familiar, seran projectats a Cosmocaixa amb tallers i activitats com “El Planeta Terra en tots els seus estats” a partir del 6 de novembre, al Petit Ficma. El festival posa a disposició de les escoles tots aquests continguts, amb el programa “Cada Aula un cinema“.