El passat 12 de juny una vintena de voluntaris i voluntàries van gaudir de la xerrada “El perill d’incendis a l’alzinar mediterrani i la seva prevenció” a càrrec de la Mariona i en David de la Fundació Pau Costa.
Amb ells vam aprendre tots els secrets del foc, com es comporta i que necessita per produir-se, però sobretot com s’està modificant el comportament dels incendis a causa de, entre d’altres, els canvis en els usos del terreny i el canvi climàtic.
En sentir incendi forestal, només pensem en les formes de combatre’l, però també hem de saber que és un element transformador que contribueix de forma crucial en els cicles vitals d’algunes espècies vegetals en el nostre clima, tant, que fins i tot tenim algunes plantes adaptades al foc i que necessiten d’ell per reproduir-se amb èxit. Però, com tot, en excés pot ser totalment destructiu per les nostres zones forestals.
Per què un incendi es produeixi necessita tres coses: oxigen, calor i combustible. En l’única d’aquests tres elements on les persones podem intervenir és en el combustible i en això es basa la feina de prevenció d’incendis que es realitza des de diferents àmbits: bombers, ADF (Associació de Defensa Forestal), voluntaris, agents rurals,...
En la prevenció és on trobem la clau per evitar els grans incendis forestals, que segons algunes prediccions, cada vegada seran més freqüents, el canvi climàtic provoca que cada vegada siguin més violents i més difícils de controlar.
Per cada euro invertit en prevenció, ens estalviem 4 en extinció. Per tant, tot el invertit en prevenció, se’ns veurà retribuït a llarg termini.