Comença la Setmana de les alternatives als pesticides

Del 20 al 30 de març se celebra la Setmana de les alternatives als pesticides, una campanya internacional i anual que aquest any arriba a la seva 12a edició.

 

La primavera arriba amb el sol, flors i ocells cantant però també amb la fumigació amb pesticides als camps. Per aquest motiu, Ecologistes en acció organitza una sèrie de convocatòries a diferents ciutats de l’estat espanyol per informar sobre els efectes que els pesticides tenen sobre la salut i el medi ambient i sobre els mètodes alternatius que existeixen.

Entre els aspectes que es reivindiquen durant aquesta setmana es troben:

  • Vull aliments sense verí, gràcies! 
    La OMS estima que una cinquena part dels 12 milions de casos de càncer que es diagnostiquen cada any a tot el món es poden atribuir a exposicions ambientals i ocupacionals, així com moltes altres malalties vinculades a l’exposició química ambiental com són l’alimentació, l’estil de vida i el medi ambient.
  • Un món sense glifosat és possible​
    El glifosat és el principi actiu que tenen gran part dels herbicides químics que s’utilitzen a cultius, espais públics com ara parcs i jardins.
    La OMS va classificar-lo l’any 2015 com a “probablement cancerigen” en base a estudis que vinculen aquesta substància amb el càncer de fetge, de ronyó, de pàncreas i el limfoma. També està vinculat a problemes reproductius de la població, neurològics i hormonals. Per aquest motiu un grup d’organitzacions d’arreu d’Europa ha demanat la seva prohibició.
  • Necessitem terres sans per produir aliments sans
    El terra és un recurs natural no renovable molt important per moltes funcions ambientals, socials i econòmiques, entre la que destaca la producció d’aliments. L’ús intensiu de pesticides provoca la seva degradació i contaminació.
  • Hi ha alternatives i són senzilles

L’ús de pesticides contamina l’aigua, el terra, els aliments i deriva en un problema ecològic i sanitari important. Molts plaguicides han estat retirats després d’anys d’ús. L’agroecologia planteja alternatives basades en coneixements científics i tecnològics moderns així com en coneixements agronòmics tradicionals pagesos. La gestió ecològiques de les plagues és clau per frenar l’ús massiu de pesticides i l’alt impacte que implica per la salut i el medi ambient. El cultiu ecològic no para de créixer i cada vegada s’estenen més les alternatives de producció sostenibles i socialment justes en l’aprofitament dels recursos naturals. Menjar ecològic és una manera de contribuir a un món sostenible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *