Arrelarts: l’art expressa el medi ambient

La força creativa de l’art s’alia amb la crida pel medi ambient. Teatre, poesia, música, cinema, art, són els llenguatges amb els quals el compromís socioambiental s’expressa al cicle Arrelarts, promogut per l’Aula Ambiental Bosc de Turull.

El medi ambient és objecte d’estudis científics, que ens mostren el seu funcionament així com les seves grans disfuncions d’origen humà. El medi ambient és el substrat de la vida humana, i tots els impactes que rep traspassen les qüestions científiques per esdevenir arguments d’importància social. Les disciplines artístiques no són alienes a la preocupació ambiental. I, de fet, els seus llenguatges expressius i la seva força creativa, esdevenen aliats per expressar els grans problemes ambientals i arribar a les consciències de les persones.

Durant els dies 1, 8, 13 i 20 d’octubre el Bosc de Turull acollirà diferents disciplines artístiques que posaran al centre del debat la importància de caminar cap a una major sostenibilitat de les nostres ciutats i vides. El cicle Arrelarts consisteix en quatre sessions per reflexionar sobre el compromís social i la visió crítica del nostre entorn potenciant la coresponsabilitat, la creativitat, l’ètica i l’ecologia.

Art dramàtic i consum sostenible

El teatre es submergeix en la reflexió ambiental amb Xucrut Teatre, una companyia teatral que es caracteritza per espectacles dinàmics, molt gestuals, on res sobre els escenaris és prescindible. La seva art reflexiona al voltant de la vida a la societat de consum. Estan vinculats al Centre de Recerca i Informació en Consum, editor de la revista Opcions.

L’1 d’octubre estrenaran la primera jornada del cicle Arrelarts, amb l’humor de l’obra Quina tela!, centrada en el vincle emocional que tenim amb la roba, i quines són les necessitats que ens cobreix. Diferents personatges mostren, en clau d’humor, situacions i rols entorn del consum de roba, intentant reflexionar i desvestir-nos d’inèrcies quotidianes. Som el que vestim? Ens vestim com som? Quina relació tenim amb la roba?

Després de l’espectacle, hi haurà un debat amb la presència de Setem i la campanya Roba Neta, al voltant de les nostres pautes de consum de roba, els seus efectes i els canvis que podem fer-hi.

Art i canvi climàtic

La provocació de la imaginació és, per Kevin Buckland, una de les millors eines que tenim per replantejar la cultura. Kevin Buckland és un artista i activista, un “artivista” que treballa per integrar les arts i la comunicació creativa en el moviment pel clima. A través dels seus tallers, instal·lacions i contruccions artístques, busca crear espais que fomentin l’activisme participatiu i promoguin el diàleg creatiu en la comunicació sobre el clima. Les tàctiques artístiques de Kevin van des dels murals d’animació i teatre de carrer a les titelles i l’acció directa creativa.

És l’ambaixador de les arts del col·lectiu 350.org, la xarxa mundial que crida a l’acció política i social, fonamentada en la ciència, per la lluita contra el canvi climàtic. Les seves performances i instal·lacions s’han ofert en diverses conferències sobre el clima a l’interior de les Nacions Unides, i ha dirigit tallers als EUA, la Xina, Corea, Tailàndia, Regne Unit, Espanya, Dinamarca, Suècia i Alemanya.

Dissabte 8 d’octubre Kevin Buckland proposa un taller per treure suc a la nostra creativitat, i convertir en art l’activisme en la defensa del canvi climàtic.

Poesia i mercantilització de la natura

Un espectacle /sessió participativa de textos i música, amb Gustavo Duch i Tomàs de los Santos està programat pel 13 d’octubre. La sessió presentarà nous llenguatges per expressar una posició contra la mercantilització de la natura, com relats, versos, haikus, tweets i música.

Gustavo Duch té una llarga trajectòria en l’activisme ambiental, vinculat amb el moviment per la sobirania alimentària dels pobles. És autor de nombrosos textos i col·laborador habitual de premsa. És autor de contes, poesies o relats, que recull en llibre com Mucha Gente Pequeña o Secretos, en els que trasllada també històries per reflexionar sobre la globalització, l’agricultura, el medi ambient, el feminisme…

El músic valencià Tomàs de los Santos està fortament implicat en l’activisme dels drets col·lectius dels pobles indígenes d’Amèrica Llatina, del moviment antiglobalització, o de la Via Campesina, entre altres. Guanyador del IV Premi Miquel Martí i Pol al millor poema musicat en llengua catalana i del Premi Ovidi Montllor al Millor Disc de Cançó 2014 pel seu treball Dones i dons. Actualment està enllestint el seu pròxim treball Segona Mà.

Llenguatge audiovisual i mobilitat

El cinema, capaç de despertar emocions a través de l’expressió artística audiovisual, serà present en la sessió del 20 d’octubre. El documental del suec Fredrik Gertten “Bikes vs cars” recull l’acció dels grups que actuen per la mobilitat sostenible amb la bicicleta en diverses ciutats del món. Tot i que la bicicleta s’erigeix com una poderosa eina pel canvi, la seva lluita és tan desigual com la de David contra Goliat, ja que la indústria automobilística inverteix milions de dòlars per mantenir el seu negoci. Actualment es venen més cotxes que mai i hi ha més de mil milions de vehicles a tot el món.

Seran presents a la sessió la Plataforma per la qualitat de l’aire, l’associació per la Promoció del Transport Públic (PTP) i el Bicicleta Club de Catalunya (BACC), amb els qui es podrà debatre sobre el model de ciutat i mobilitat que volem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *