Volen ampliar la superfície del Parc Natural del Montseny en més d’un 50%

Passarà de les 17.100 hectàrees actuals a les 31.000 incloses en el pla especial de protecció

El Parc Natural de Montseny ampliarà la seva superfície en més del 50% del seu espai actual després que el Departament de Territori i Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona hagin signat aquest dilluns un conveni de col·laboració en matèria d’espais naturals. El conseller de Territori, Santi Vila, confia que en el primer quadrimestre del 2015 l’ampliació pugui ser una realitat i “se sumi superfície protegida en un país que es distingeix pel seu compromís des del punt de vista protector.” L’objectiu és corregir la diferència existent entre les 17.126 hectàrees que comprenen en l’actualitat el Parc Natural i les més de 31.000 hectàrees incloses en el Pla Especial de Protecció del Montseny.

“En aquest recorregut esperem fer un creixement significatiu amb coherència i consens dels territoris”, ha manifestat Vila. El parc se situa en dues demarcacions territorials, tres comarques i 18 municipis: Aiguafreda, El Brull, Campins, Cànoves i Samalús, Figaró-Montmany, Fogars del Montclús, La Garriga, Gualba, Montseny, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Seva, Breda, Arbúcies, Tagamanent, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu y Viladrau

En la roda de prensa d’aquest dilluns, Santi Vila i Salvador Esteve han explicat que l’ampliació, prevista per al primer semestre de l’any vinent, “corregirà el decalatge” entre la definició del parc -que ocupa 17.126 hectàrees- i la del pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Montseny- que arriba fins a les 31.000 hectàrees.

El Montseny va ser declarat Reserva de la Biosfera per la Unesco l’any 1978 però no va contemplar la resta del pla especial per “qüestions urbanístiques i jurídiques”, fins al actual conveni de col·laboració, que aconsegueix un únic àmbit de protecció.

L’ampliació pretén garantir la conservació dels valors naturals i culturals, incorporant al parc sector adjacents amb valors equivalents als ja inclosos. A més, s’optimitzarà el funcionament de la xarxa d’espais naturals del país, juntament amb el treball de gestió de les Diputacions de Barcelona i Girona.

Vila ha assegurat que “una de les característiques dels nostres parcs naturals és que més enllà de la protecció dels nostres actius, també fa possible la realització d’activitats que generen oportunitats econòmiques en la zona”. Ha remarcat, així, la doble funció del parc, “protegir i aprofitar els recursos existents”.

Aquest conveni permetrà dotar d’un marc jurídic als treballs col·laboratius entre la Generalitat i la Diputació de Barcelona sobre el disseny, formulació i tramitació de propostes de declaració d’espais naturals protegits, i col·laborar amb els locals en polítiques de conservació de la biodiversitat.

En concret, es busca implementar plans d’acció locals vinculats als programes de conservació, impulsar fórmules d’informació ambiental, millorar les infraestructures verdes i elaborar projectes per informar sobre els serveis ambientals dels ecosistemes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *