Sessions de formació del Cercle de Voluntaris al Parc de la Serralada de Marina

Cinquanta-cinc voluntaris i voluntàries han gaudit de dues sessions de formació al Centre d’Educació Ambiental Ecometròpoli (Santa Coloma de Gramenet) el dies 26 de gener i 2 de febrer, al Parc de la Serralada de Marina. Les jornades formen part del 5è seminari del Pla de formació 2017-2020 del Cercle de Voluntaris, centrat en l’ús públic i la participació ciutadana als parcs de la Xarxa de Parcs Naturals.

Durant les jornades, els membres del Cercle de Voluntaris s’han desplaçat fins al Centre d’Educació Ambiental Ecometròpoli, on han realitzat una visita guiada a càrrec d’en Robert Vidal, educador ambiental del Centre, en què han visitat les diferents instal·lacions i exposicions de què disposa actualment Ecometròpoli. Seguidament, el tècnic d’Ús Públic i Educació Ambiental del Parc, Toni Navarrete, ha continuat la formació amb una introducció teòrica sobre l’ús públic dels espais naturals centrada en el Parc de la Serralada de Marina, tot recalcant quins problemes comporta i quins reptes de futur ens esperen.

La formació ha continuat amb una xerrada sobre la participació ciutadana en la gestió dels espais naturals a través del voluntariat ambiental. Posteriorment, l’Alba Garriga, biòloga (26 de gener), i Jaume Piera, investigador de l’Institut de Ciències del Mar (2 de febrer), s’han encarregat d’explicar als participants els objectius de la ciència ciutadana i com els ciutadans, com a voluntaris, podem participar en alguns d’aquests projectes. S’ha posat especial èmfasis en la plataforma Natusfera, una aplicació gratuïta de ciència ciutadana creada per registrar, organitzar i compartir observacions de la natura a través dels dispositius electrònics.

Finalment, els voluntaris i voluntàries han realitzat un itinerari al voltant d’Ecomentròpoli, durant el qual s’han posat en pràctica els conceptes apresos durant la jornada, per exemple, introduint observacions naturalístiques a la plataforma Natusfera.

Accions futures

Aquest seminari es complementarà amb dues xerrades que tindran lloc les properes setmanes: “El seguiment dels ocells a Catalunya a través de la plataforma Ornitocat”, de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), el 28 febrer; i “El Projecte de Boscos de Muntanya. Viu una setmana al bosc“, el 26 de març. Les dues xerrades es realitzaran a Barcelona, al recinte de l’Escola Industrial.

Us hi esperem a tots i totes!

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *