Els camps de treball ambientals

Coneix entitats ambientals que organitzen camps de treball de voluntariat ambiental, en els que es pot participar activament en la cura dels espais naturals i alhora entendre l’activitat de les entitats.

 

Als camps de treball de voluntariat ambiental les persones participants troben la possibilitat de realitzar una experiència d’acció comunitària per la protecció i  valorització ambiental. Són ocasions que permeten apropar-se a espais naturals del territori, i també conèixer persones que comparteixen els valors del voluntariat ambiental.  Són una forma pràctica  de contribuir a la cura del territori i també d’aprendre què significa prendre solucions sostenibles. Les experiències als camps de treball ambiental enriqueixen la formació de les persones i aporten per tant valor als currículums.

Existeixen camps de diversa durada, adreçats a grups de persones d’edats diverses, que es desenvolupen tant a Catalunya com en altres indrets. En aquest període de l’any les entitats estan planificant les seves propostes, que aniran publicant durant les setmanes vinents.

Afegim un llistat d’entitats que duen a terme iniciatives de camps de treball ambientals:

Voluntariat a Riet Vell amb Seo Bird Life 

Durant tot l’any es poden fer estades de voluntariat ambiental amb Seo Bird Life a Riet Vell, al Delta de l’Ebre. Els voluntaris i voluntàries ajuden l’entitat a gestionar i fer funcionar les reserves naturals que Seo Bird Life té al Delta de l’Ebre, així com altres espais naturals que tenen en custòdia al delta, implicant-se en un gran nombre d’activitats, tals com
– la cura i manteniment dels canyissars, llacunes, arbres de ribera i zones de nidificació d’aus aquàtiques
– manteniment d’itineraris d’educació ambiental i infraestructura de les reserves.
– col·laboració en seguiments científics de fauna, flora i paràmetres ambientals
– suport al projecte d’agricultura ecològica de l’arròs
– participació en activitats de difusió i promoció ambiental
– vigilància i atenció al públic
També es poden realitzar altres funcions depenent de les condicions i dels temes d’interès de cada persona voluntària.

Per a més  informació sobre estades de voluntariat a la Reserva Natural de Riet Vell cal escriure a reservarietvell@seo.org

Camp de treball al Montsec amb Ipcena

IPCENA, és l’entitat ambiental que organitza des de fa alguns anys un camp ambiental i de treball del Montsec. Està pensat per a persones majors d’edat, apassionades de la natura i que busquin una convivència sana en un ambient natural, amb alimentació provinent de l’agricultura ecològica. En el vídeo adjunt els participants expliquen la seva experiència. Per a informació sobre pròximes edicions, contactar amb l’entitat a forest@ipcena.org o al 973 263 793

 

Campaments de natura als parcs Naturals de Catalunya amb l’Associació La Sorellona

Aquests campaments de natura dirigits a infants i joves estan basats en l’observació i el gaudi de la natura. Cada activitat es fa a l’estiu en un entorn privilegiat, situat al cor d’un dels parcs naturals de Catalunya: els Aiguamolls de l’Empordà, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, i al Cap de Creus. També tenen una proposta itinerant: una ruta circular amb inici i final a Oix, passant per Beget, Espinavell i Ull de Ter, entre altres.
L’entitat està preparant el calendari pel 2017, que publicaran pròximament.

Camp de treball a la Costa Brava amb Xatrac La Casa del Mar

Xatrac organitza els camps de treballs “20.000 metres de viatge submarí”, que consisteixen en estades de 15 dies (14 nits) a la Costa Brava (els anys anteriors a Llançà i a Sant Feliu de Guíxols) fomentant la cooperació i el desenvolupament personal. Les activitats principals es realitzen a través de l’snorkel a una franja de mar costanera, abalisada i protegida per part del projecte Vies Braves. Amb les fotografies submarines preses es crearà un catàleg d’espècies que serà publicat a un blog online i difós a les xarxes socials. També es treballa en l’edició d’un vídeo, fent d’actors i actius, guionistes i directors i directores, i, alhora treballa en una campanya per involucrar la ciutadania en una neteja submarina. Amb l’ús de l’app Eduloc es planificarà una gimcana per la costa. Encara no estan publicades les propostes per al 2017

Camp de treball al Garraf amb la Plataforma Defensem l’Ortoll

La Plataforma treballa per la valoració i recuperació de l’espai conegut com a com “Ortoll-Sant Gervasi” però que compren des del torrent de Sant Joan (o Ramusa) fins a la Millera-Platja Llarga de Vilanova i la Geltrú.
Organitzen un camp de treball per a l’estiu del 2017, amb la finalitat de recuperar els camins del Turó del Seu. Per a més informació contactar amb ortollsantgervasiparcvng@gmail.com

Estades i camps de treball amb la Fundació Catalunya La Pedrera 

La Fundació Catalunya-La Pedrera organitza estades en els espai naturals de MónNatura Delta i la Muntanya d’Alinyà. Els dos centres van acollir el passat any camps de treball naturalista. Es tracta de propostes per a diferents grups d’edats, en les que es pot aprendre sobre la flora i fauna dels entorns naturals, i realitzar diversos projectes naturalistes, com la construcció d’una captació d’aigua pluvial per a l’hort remeier, o la construcció, col·locació i seguiment de caixes niu (pàrids i quiròpters), la creació d’una activitat ambiental, la realització de censos o la gravació de documentals.

Camps de treball als Pirineus amb Boscos de muntanya

L’entitat Boscos de Muntanya  col·labora en la dinamització de la vida al Pirineu, a pobles, muntanyes i pastures, fomentant les estades de les persones volntàries. Les estades, d’una setmana de durada, tenen per objectiu endinsar-se en la relació sostenible amb la Natura associada a l’anomenada “cultura de muntanya”. Les activitats es centren en el manteniment, la cura i protecció del bosc i del paisatge en l’àmbit de muntanya mitjançant actuacions de silvicultura i gestió forestal, així com tasques de difusió pública per a la millora del bosc i la seva conservació. Aviat es faran públiques les dates per a les estades de 2017. L’Associació és activa a Suïssa, Àustria, Alemanya  i Ucraïna, on també s’organitzen camps de voluntariat a les muntanyes.

Camps de treball de voluntariat ambiental a l’illa de la Graciosa amb WWF

WWF té en marxa noves activitats de voluntariat ambiental a l’illa de la Graciosa per contribuir a la conservació dels valors naturals de l’Arxipèlag Chinijo. Les setmanes vinents estan programades estades d’una setmana de treball amb les dates següents:

  • del 25 de febrer al 4 de març de 2017
  • del 8 al 15 d’abril de 2017
  • del 29 d’abril al 6 de maig de 2017

En cada torn hi poden assistir 5 persones, que realitzaran activitats com la recollida de residus del litoral, en especial microplàstics, restauració de zones degradades, i activitats de sensibilització mediambiental com tallers i jocs amb les persones residents i visitants, i atenció Punt d’Informació Ambiental.

En el marc del Servei de Volutariat Europeu, es poden trobar camps de treball ambientals en altres territoris europeus. En són un exemple el camp al Parc Natural Kauno Mario a Lituània, o els camps de treball amb Legambiente a Itàlia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *