Caminant per l’Europa rural

El Projecte Hiking Europe promou una xarxa d’itineraris de senderisme de 1.170 km per facilitar la descoberta del patrimoni natural i cultural, en àrees rurals europees que van del Priorat a Dalmàcia, dels Apenins als penya-segats del Donegal.

El senderisme és una modalitat de turisme en la qual el mitjà de transport són les pròpies cames. Qui ho practica sol tenir interès, principalment, pel medi natural, i també per la cultura, les tradicions i la gastronomia del lloc. Per aquest motiu el senderisme i el turisme rural tenen un important paper en l’oferta de turisme sostenible.

El Projecte ”Hiking Europe“, Senderisme Europa, promou la descoberta de l’Europa rural a través de rutes de senderisme. Allunyar-se dels grans centres urbans i explorar les zones rurals d’un país és una forma de conèixer el país que s’està visitant. Així, la xarxa de camins esdevé una important infraestructura publica.

Es tracta doncs d’una iniciativa que promou el desenvolupament del turisme sostenible en l’àmbit territorial, allarga la temporada turística en el temps, ja que es pot practicar al llarg de tot l’any, i redueix l’elevada concentració de turistes en determinats punts. Socialment promou la cohesió entre territoris, la sostenibilitat i la participació de les comunitats locals en les iniciatives turístiques.

Una alternativa sostenible al turisme massificat

Hiking Europe aborda la qüestió de la diversificació del turisme a les regions europees que s’han centrat tradicionalment en el turisme de masses, diametralment oposat al concepte de turisme sostenible. Es fonamenta en el compromís per trobar un enfocament alternatiu d’alta qualitat més sostenible, responsable i basada a les zones menys explorades, especialment en àrees rurals.

D’altra banda, un dels eixos del projecte se centrarà a enfortir les petites i mitjanes empreses turístiques, tot reforçant-ne la professionalització, la utilització de les noves tecnologies i la introducció d’estàndards de turisme sostenible i de foment de l’accessibilitat.

 

Plataforma i promoció conjunta

Hiking Europe preveu la creació de plataformes comercials conjuntes i altres eines de promoció, per tal d’aglutinar les rutes de senderisme europeu en un punt únic i sota una marca comuna que doni visibilitat a propostes transversals pensades per a mercats llunyans. La voluntat és que amb el temps, més enllà de les 4 regions pioneres que encapçalen el projecte, n’hi hagi d’altres que s’afegeixin a la iniciativa.

 

Regions implicades

El projecte actualment inclou itineraris pel Priorat i els Pirineus, per la costa irlandesa del Donegal, per la peninsula Pjelesac a Dalmàcia, i pels Apenins a l’Emilia Romagna.

La iniciativa està liderada des de Catalunya per l’Agència Catalana de Turisme, amb la col·laboració de l’empresa lleidatana Pirineu Emoció (partner empresarial) i la Universitat de Girona (partner acadèmic). Formen part de l’equip de socis regionals també l’Institut de Recerca en Turisme alemany NIT i l’ONG austríaca Naturefriends International especialitzada en temes de natura i sostenibilitat.

El turisme vinculat al senderisme interessa administracions, ens de promoció local, empreses rurals, turístiques, entitats sense afany de lucre i centres de recerca. Per a més informació es pot contactar amb euprojects.act@gencat.cat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *