ACTUACIÓ AL PARC DEL CASTELL DE MONTESQUIU: Recuperació de dos antics forns de calç

 

Els membres del Cercle de Voluntaris treballen en la millora de dos forns de calç al Parc del Castell de Montesquiu el passat dissabte 19 de juny.

En arribar al punt de trobada, ens espera en Joan Carles, director del Parc, l’Esteve, en Dani i l’Esteve de la colla de manteniment forestal.

Després d’esmorzar en els jardins del Castell de Montesquiu, en Joan Carles ens fa una amplia explicació de com funcionaven els forns de calç: durant 10 dies no paraven d’introduir llenya al forn, fent que en el seu interior s’arribessin als 1000 ºC , aquest procés el feien durant aproximadament 10 dies i finalment deixaven durant dos dies en repòs el forns amb l’objectiu de que es refredés.

Per saber que era el moment de retirar la llenya i poder retirar la calç, ho feien a través del color del fum, els primers dies era negre, després poc a poc es tornava blanc i finalment transparent, moment en el qual es podia retirar la llenya i esperar a que baixessin les temperatures de l’interior.

Després ens dirigim a dos forns de calç situats als entorns: el forn de calç del coll dels tres pals i el de les Planeses. Allà amb molta energia s’havia de picar per extreure tota la terra, arrels, pedres i restes de fullaraca i deixar d’aquesta manera al descobert tota l’estructura del que era l’antic forn.

Acabem la jornada als jardins dels Castell de Montesquiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *