Us convidem a participar al Dia de lÒliba i a la Tertúlia de Natura del proper dissabte 22 de novembre.PROJECTE ÒLIBA, UNA REALITAT a càrrec dels Responsables del Projecte Òliba, Gisela Alsina, Adrià Compte i Pau Pagès.
El Projecte Òliba l’inicia el president de l’APNAE, Jordi Sargatal, a principis de març degut a la disminució de la població d’òlibes (Tyto alba) als dominis de l’Alt Empordà. L’objectiu és tornar a tenir una població sostenible d’òlibes a les terres empordaneses. S’inspira en un projecte dut a terme a Anglaterra on es van començar a criar les òlibes en caixes niu degut també a la seva disminució.
Una de les causes principals de disminució de la població d’aquests rapinyaries nocturns és degut a que actualment s’utilitzen raticides hemotòxics per acabar amb les plagues de micromamífers presents en els conreus. D’aquesta manera les òlibes, en alimentar-se d’aquests rosegadors s’acaben intoxicant. També hi ha la problemàtica de la pèrdua d’hàbitat deguda a l’abandonament del món rural, a la mort per atropellament en les vies d’alta i mitjana velocitat i a la competència amb el gamarús.
El projecte es centra en tota la zona que forma part del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, ja que facilita un control actual i a posteriori, degut a les restriccions en pesticides i altres mesures dins d’aquest terme.
La primera part del projecte l’han realitzat dos estudiants en pràctiques, l’Adrià Compte i la Gisela Alsina. Aquesta part ha consistit en examinar totes les edificacions que es troben dins el parc i fer un cens de les d’òlibes que hi ha. S’ha determinat quins llocs són potencials per co?locar-hi una caixa niu i de cada lloc observat se n’ha realitzat una fixa, la qual servirà per anar veient la variació de la població posteriorment.
En el mes d’octubre ja es va començar a treballar amb la segona part d’aquest projecte amb la construcció i co?locació de les caixes niu. El dia 21 de setembre es va co?locar la primera caixa niu al mas Matà.
En resum i veien els resultats, clarament es pot veure que la presència de l’òliba és escassa. Això es pot comprovar amb els comentaris dels pagesos, ja que molts esmenten que feia dos o tres anys enrere hi havia més presència d’òlibes.
Àmbit temàtic de l’activitat: Biodiversitat i gestió despais naturalsTipus d’activitat: Puntual
web de l’entitat: http://www.apnae.org/oliba.php
Lloc de realització: Sala d’Actes de El Cortalet – Parc Naturals dels Aiguamolls de l’Empordà
Localitat de realització: Castelló d’Empúries
Comarca de realització: Alt Empordà
Tasques a realitzar pel voluntariat: Educació
Persones es sol·liciten: indefinit
Dia en que es realitza: 22-11-2014
Horari realització activitat: 16.00 h
Data limit per apuntar-se: 22-11-2014
Perfil del sol·licitant: Familiar
Comentaris: El Cortalet Ctra. de Sant Pere Pescador km 13,6 17486 Castelló d’Empúries