El Programa de Seguiment de Ratpenats, dirigit des del Museu de Ciències Naturals de Granollers, és una plataforma pel seguiment de les poblacions de quiròpters arreu del territori basat en el treball conjunt d’un gran equip d’investigadors i una extensa xarxa de voluntaris.
El seguiment s’ha dissenyat perquè hi pugui participar qualsevol persona, sense necessitat de tenir cap coneixement previ del tema. Engloba quatre protocols diferents que permeten fer un seguiment acurat de les seves poblacions de quiròpters a través de la col·laboració d’una xarxa extensa de voluntaris i col·laboradors.
Estudiar, seguir i protegir les poblacions de ratpenats és una necessitat de cara a la conservació de la biodiversitat que ens sustenta. A més, arrel de la mala fama i els falsos mites que els persegueixen, i especialment en aquests temps que els ratpenats són injustament condemnats i perseguits per gran part de la població, mai ha estat tan important estudiar-ne les seves poblacions.
Aquesta iniciativa engloba 4 protocols diferents que s’han anat establint al llarg dels últims anys: el QuiroRius, el QuiroHabitats, el QuiroCaixes i el QuiroRefugis. Cada un d’ells té com a objectiu el monitoratge d’un conjunt d’espècies de ratpenat concret, ja siguin els forestals, els cavernícoles, les espècies urbanes, etc. de manera que la combinació dels quatre aporta una imatge completa del conjunt de poblacions de quiròpters en gairebé tots els ambients.
Si t’animes a participar al programa escull quin dels 4 protocols et convé més i no dubtis a contactar-nos! info@ratpenats.org
- QuiroRius: Seguiment dels ratpenats presents als cursos fluvials com a indicadors de la qualitat de l’aigua i dels boscos de ribera.
- QuiroHabitats : Seguiment anual de les poblacions de ratpenats en els diferents hàbitats del territori.
- Quirocaixes : Seguiment dels ratpenats urbans i forestals que utilitzen els refugis artificials de la nostra xarxa de caixes pel territori.
- QuiroRefugis: Seguiment de ratpenats en refugis (naturals i artificials)
Si us trobeu algun ratpenat, ja sigui a casa, dins d’una cova, una església o al terra, o l’identifiqueu amb el vostre detector d’ultrasons no dubteu en enviar-nos la cita! Aquestes dades són molt importants de cara a obtenir més informació sobre la distribució de les espècies a Catalunya. Si podeu, feu-li una foto o envieu-nos la gravació perquè el puguem identificar. Moltes gràcies!
L’objectiu del projecte és aconseguir un volum de dades impossible d’assolir per l’administració o per investigadors professionals, sense el suport de la ciutadania. Per tot això, animem des d’aquí tothom que tingui ganes de participar en projectes de ciència ciutadana que es registri al projecte i se sumi a l’equip
El projecte és fruit de la col·laboració amb la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, i compta amb la col·laboració directa dels agents rurals de Catalunya, que proporcionen suport i assessorament a tots els àmbits territorials del país, el desenvolupament de nous detectors d’ultrasons a la botiga Oryx de Barcelona, així com la col·laboració d’investigadors a nivell internacional.