Jornades de recuperació i manteniment de les zones reforestades al bosc de Can Deu

Des de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, l’entitat sense ànim de lucre propietària del Bosc de Can Deu, i BBVA CX, voldríem donar-vos les gràcies per la vostra col·laboració desinteressada en la recuperació del bosc després de les ventades de desembre de 2014, ja sigui individualment o amb una de les entitats col·laboradores, i convocar-vos a participar en les properes jornades de manteniment de les zones reforestades que durem a terme al febrer.

 Des del primer moment, el principal objectiu de la Fundació ha estat recuperar el bosc i garantir els usos que tradicionalment s’han fet d’aquest espai. Amb la voluntat de recuperar la massa forestal del bosc el més aviat possible, però sobretot, fer-ho amb les màximes garanties, s’estan aplicant les mesures que la Comissió Tècnica, creada amb motiu de les ventades i formada per experts en gestió forestal i mediambiental, va proposar en les conclusions del seu informe.Tots els tècnics de la Comissió estan d’acord en què la millor estratègia per a la recuperació del bosc és la regeneració natural, que és molt més fiable i ràpida.

Aquesta és la mesura principal que s’està aplicant a la major part de l’extensió forestal, però al mateix temps cal assegurar la recuperació dels indrets amb més dificultat de regeneració com per exemple els accessos al bosc on la freqüència de pas és molt més alta, d’aquí les jornades de reforestació que vàrem organitzar l’hivern passat.

Creiem que la millor manera d’assegurar la reforestació és comptant amb lacomplicitat i la col·laboració d’aquells qui són usuaris del bosc i el senten seu.Amb aquest objectiu els mesos de gener i febrer de 2016 vam organitzar, juntament amb BBVA CX, unes jornades de plantació en les zones d’accessos al bosc. Aquests quatre sectors on es va intervenir són els que tenen el sòl més compactat i, per tant, es feia necessària aquesta plantació. Un dels aspectes que més valorem és la participació majoritària de grups familiars, tot col·laborant pares i fills en una tasca de futur.

Per tal d’afavorir l’establiment dels nous plançons, al llarg del 2016 vàrem realitzat altres actuacions a les zones reforestades. Així, al maig-juny hi va haver quatre jornades participatives de manteniment i al juliol-agost dos regs a cadascuna de les quatre zones donat que l’estiu va ser molt sec i calorós.

Ara, dins la programació establerta per la Comissió Tècnica pel Futur del Bosc de Can Deu, voldríem convocar-vos a participar d’unes JORNADES DE REPOSICIÓ DELS ARBRES MORTS I MANTENIMENT DE LES ZONES REFORESTADES que al mateix temps seran educatives per al conjunt de participants.

A aquestes jornades, que organitzem també amb BBVA CX, s’hi afegeix QuadPack Foundation. Enguany comptem també amb la col·laboració de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

▪ Dates i zones d’actuació:

– diumenge 5 de febrer: àrea de Sant Vicenç.

– diumenge 12 de febrer: àrea de l’aparcament de la carretera Sabadell/Matadepera.

– diumenge 19 de febrer: àrea de Sant Julià.

– diumenge 26 de febrer: àrea de Vallehermoso.

Per tal de facilitar la preparació i logística de les jornades, és important que qui vulgui participar-hi ho sol·liciti prèviament al correu electrònic de l’Espai Natura indicant un nom de contacte, el nombre d’adults i nens participants, l’edat dels nens i la data en què voldrien participar: (espainatura@fundaciosabadell.cat)

 Objectius de les jornades:

• la recuperació del medi natural, tot arranjant les zones que es van reforestar amb plançons d’arbres que, amb el temps, esdevindran arbres adults i formaran un bosc.

• el coneixement i divulgació del projecte de recuperació del bosc. S’aprofitarà per explicar el pla estratègic de recuperació del bosc.

• la sensibilització ambiental tot coneixent un espai actualment en procés de regeneració amb la finalitat que esdevingui un espai natural ben preservat. A més, representa un compromís amb el país i mostra confiança en el futur.

• el descobriment d’un espai singular situat al cor de l’àrea metropolitana: el bosc i masia de Can Deu, on la Fundació Sabadell 1859, en col·laboració amb BBVA CX, està esmerçant molts esforços per a preservar i divulgar un espai natural interessant i un ric patrimoni rural.

Organització de les jornades

El punt de trobada és la Masia de Can Deu (accés per la cantonada c/ de la Prada amb c/ del Bosc). Els participants hauran d’aparcar al barri i accedir a la masia a peu.

De 9:30 a 10:15h Arribada a la masia i esmorzar comunitari.

 De 10:15 a 11:00h Constitució de grups de treball i descobriment del bosc

 D’11:00 a 12:30h Treball de camp

Les feines a realitzar seran:

▫ Substituir els arbres morts per nous exemplars.

▫ Retirar les maleses que ocupin els closells on es troben els plançons d’arbre plantats l’hivern passat.

▫ En cas de ser necessari per millorar la captura d’aigua d’escorrentia, es refarà el clot per mirar de maximitzar les probabilitats de supervivència..

▫ S’estassaran els esbarzers de les zones de reforestació.

▫ Els guies i els integrants de l’ADF resoldran preguntes, dubtes, sobre la repoblació, el bosc, la funció de les ADF… Els voluntaris podran atansar-se al dipòsit d’aigua o cisterna de què disposa l’Associació, omplir les regadores iregar el clot on hi ha plantat l’arbre.

 De 12:30 a 13:00h Retorn a la masia. Temps per anar al lavabo i refrescar-se. Possibilitat de fer una visita guiada per les instal·lacions del Centre d’Educació Ambiental, en especial a la granja i la masia, seu del Museu de la Vida al Camp.

Més informació:

http://www.fundaciosabadell.cat/espai-natura/jornades-recuperacio-bosc/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *