Ritme Natura busca voluntaris/es per fotografiar el color i la caiguda de les a llocs concrets de Catalunya. L’objectiu és validar imatges preses per satèl·lits perquè en el futur puguin fer observacions fenològiques.
El canvi climàtic altera el ritme de la natura o fenologia. A la primavera les plantes floreixen abans, els arbres broten abans, les orenetes arriben abans… A la tardor les fulles cauen més tard, els fruits maduren abans… El canvi climàtic fa que els ocells canviïn de lloc on viure i també la seva abundància. Les papallones volen en moments diferents. Fins a quin punt està passant tot això?
Hi ha alguna manera d’ajudar els científics a recopilar aquesta informació fàcilment per estudiar-ho? Es pot fer de manera individual?
Això és Ritme Natura.
La fenologia és l’observació dels canvis estacionals en les plantes i els animals, tals com la floració, l’aparició d’insectes i la migració de les aus. Els canvis en els ritmes de la natura donen molta informació als científics sobre els efectes que el canvi climàtic produeix sobre els ecosistemes naturals, però calen sèries temporals llargues, homogènies, validades i ben repartides geogràficament per tot el territori.
Es necessiten ciutadans amants de la natura que vulguin aprendre a fer observacions fenològiques i ajudar els científics a estudiar els impactes del canvi climàtic sobre les plantes, els animals i els éssers vius en general.
Més informació: info@ritmenatura.cat