Experiències de llana i pastoreig al Pirineu

L’Associació Obrador Xisqueta és una associació sense ànim de lucre del Pallars Sobirà (Alt Pirineu), que neix el 2009 amb l’objectiu de promoure l’activitat dels pastors i pastores del Pirineu que conserven aquesta raça. Està vinculada a l’Associació Rurbans i a l’Escola de Pastors, entitats que treballen per consolidar un nou model de pagesia agroecològica, que aposta per una producció a petita escala de base familiar i/o cooperativa, sostenible, i una relació directa entre productors i consumidors a l’hora de comercialitzar productes els productes naturals, fruits de les llavors locals i les races autòctones.

La proposta per aquest estiu ofereix l’oportunitat de col·laborar amb l’entitat, a travès de les Vivències Xisqueta en el món del pastoreig i la llana.
1. A 2000 metres d’altitud amb els pastors i les pastores

L’Obrador Xisqueta proposa l’experiència de pujar al peu del Montsent de Pallars, a Llessui, a més de 2.000 metres d’altitud, per ajudar a donar sal a les seves ovelles. Una oportunitat de gaudir del meravellós paisatge de l’alta muntanya amb els pastors i les pastores, del ramat de més de 5.000 caps, tot assaborint un autèntic “esmorzar de pastor” amb productes locals.

Es pot viure aquesta experiència cada dissabte entre el 9 de juliol al 17 de setembre. El recorregut en pista cal fer-lo en tot terreny o en cotxe alt, o llogar un servei de taxi.
2. El filat de la llana

A les Masies de Llaràs (Baix Pallars), Lina, artesana de l’Associació Obrador Xisqueta, hi té el seu taller. Us ensenyarà a filar la llana amb fus i filosa, i a descobrir els tints naturals.

Es pot visitar el taller tots els dilluns, entre l’11 juliol i el 12 de setembre. El taller té un cost de 15 € per adults i 5 € per infants.
3. Amb les ovelles i el feltre

Aquesta proposta permet conèixer la caravana Xisqueta, i realitzar un taller de feltre. Després es pot anar amb els pastors i les pastores a buscar el ramat d’ovelles al prat i portar-lo fins al corral, vivint la retrobada de les mares amb els seus petits.

L’activitat es realitza tots els dijous i divendres, del 14 juliol al 16 de setembre, a la tarda, a Llessui. Té un cost de 14 per adults i 8 € per infants de 5 a 12 anys.

Per a totes les activitats, cal reserva prèvia, trucant a l’Associació Obrador Xisqueta al número 973 620 977 o escribint a info@obradorxisqueta.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *