El valor dels boscos urbans

L’Atles del Fòrum Europeu de Boscos Urbans és una eina participativa en la qual es pot col·laborar recollint projectes i iniciatives sobre els boscos urbans i els seus marges.

 

Del 31 de maig al 2 de juny se celebra a Barcelona el Fòrum Europeu sobre Boscos Urbans, amb l’objectiu de debatre i difondre l’important rol dels arbres i boscos a les àrees urbanes. Es pot col·laborar en el Fòrum també participant en l’elaboració de l’Atles de Boscos Urbans. Cal enviar experiències identificades en ciutats europees, d’iniciatives socials o projectes de gestió basats en la connectivitat ecològica o la restauració del paisatge, caracteritzats per un propòsit: promoure el valor de la xarxa biofísica del territori, respectant les infraestructures verdes, i creant espais en transició, marges i vores saludables i d’alta qualitat.

L’Atles contempla de moment experiències com l’Anella Verda de Viena, el projecte de naturalització d’espais verds i parcel·les vacants al barri de Lakua a Vitòria, o el Pla del Verd i la Biodiversitat 2012-2020 de Barcelona.

El bosc a la ciutat del segle XXI

El Fòrum, que celebra enguany 20 anys, se celebra sota el títol “Les vores del bosc urbà. Franges, marges i espais de transició“, i amb l’objectiu de posar sobre la taula la rellevància dels boscos urbans i periurbans per construir un paisatge sostenible i saludable en la ciutat del segle XXI. El bosc urbà, especialment les seves vores, pot jugar un paper fonamental en la millora de les condicions ambientals i en la preservació de la biodiversitat. Té un paper decisiu en la regulació de l’erosió i la hidrologia, així com en la resiliència de la ciutat i en la adaptació al canvi climàtic.

Aspectes com la connectivitat ecològica, els serveis ecosistèmics i la biodiversitat, i també temes com el vessant social de la gestió forestal a la ciutat, o la planificació de les vores en relació a la nova cultura del lleure, formen part de la mentalitat de les ciutats segle XXI.
El Congrés vol afrontar aquests aspectes abordant la relació la ciutat i els seus espais oberts. Una relació fruit d’un mosaic territorial d’espais, espais físics que actuen com a corredors i acullen els fluxos de persones, mercaderia i energia, i tota aquella activitat que representa el fet urbà.

Per què les vores?

L’infraestructura verda guanya protagonisme, en particular en tots aquells espais de marge que han quedat al límit entre les infraestructures viàries i altres usos. En una nova perspectiva deixen de ser línies administratives buides per esdevenir espais estratègics per a l’ecologia, el lleure i la producció.

El Fòrum

L‘Associació Europea de Boscos Urbans està composada per un col·lectiu de persones especialistes que traslladen els resultats dels estudis científics i de les experiències a informació útil per a l’ús professional i la presa de decisiós en gestió pública. El Fòrum d’enguany està organitzat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i està dirigit als diferents actors implicats en la gestió dels boscos urbans, espais verds i la gestió del paisatge, la planificació urbana i el desenvolupament sostenible, per compartir l’experiència interdisciplinària i bones pràctiques.

Conferències i visites

El programa definitiu del Fòrum encara no està presentat. Tot i així es pot saber que es dedicarà la primera jornada a la connectivitat i als valors ecològics. La jornada de l’1 juny es dedica al valor social i econòmic del bosc urbà. Quant a proveïdor de serveis ecosistèmics avaluables econòmicament, el bosc urbà té un impacte social en les comunitats. Proveeix d’oportunitats pel lleure, millora la salut i el benestar de la població, i contribueix a l’estalvi energètic en calefacció o refrigeració. Salut, lleure, inclusió social, economia local, economia circular i serveis ecosistemes esdevenen paraules claus.

La jornada del 2 juny està dedicada a analitzar la complexitat en la gestió integral dels boscos urbans. Es presenta un model de planificació que ha d’incloure la perspectiva ecològica i la socioeconòmica. Solucions basades en la natura, gestió sostenible i els serveis eco sistèmics. esdevenen paraules claus.

S’afrontarà també els repte de com cal comunicar aquests projectes, atès l’entorn ecològic molt canviant i l’actual percepció social dels espais agroforestals. Les pràctiques participatives que impliquin la ciutadania i les estratègies de comunicació a emprar, esdevenen paraules claus per la governança i la presa de decisions dels Boscos Urbans.

El darrer dia es planteja una visita a una de les infraestructures verdes emblemàtiques de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Es pot tramitar la inscripció a un preu reduït fins al 30 d’abril.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *