Aquest dissabte 2 de març, trenta voluntaris i voluntàries del cercle han ajudat a protegir el jaciment arqueològic de l’ermita de Sant Llorenç de Sanabra cobrint aquestes excavacions amb pedres i construint murs de pedra seca per dificultar el seu accés i evitar la seva degradació.
Dissabte 2 de març els voluntaris i voluntàries van reunir-nos al Centre d’Informació del Castell de Penyafort, al Parc del Foix juntament amb la Cap d’unitat d’ús públic i conservació Sofia Paricio, director del Parc del Foix, Pau Mundó i els Guardes Forestals. Un cop esmorzats, vam començar a caminar cap a l’ermita de Sant Llorenç de Sanabra on ens esperava l’arqueòleg Pablo del Fresno de Sistemes de Gestió de Patrimoni (SCP). Ell mateix ens va fer una breu introducció sobre l’estat de l’ermita, sobre la seva història i sobre com nosaltres com a voluntaris/es podíem ajudar a protegir-la, si més no, a disminuir el seu estat de degradació.
Actualment, les restes de l’antiga església de Sant Llorenç de la Sanabra i de les edificacions annexes es troben en un estat d’abandonament i alhora en un procés de degradació avançat com a resultat dels fenòmens atmosfèrics, de l’acció de la vegetació i de l’acció humana. És per això que mentre no es reprenguin els treballs de prospecció arqueològica, el nostra objectiu ha estat cobrir part de les excavacions amb pedres i limitar l’accés dins l’ermita. També s’ha construït una escala per facilitar l’accés a una zona des d’on es pot observar l’ermita, evitant que es trepitgi part del jaciment i per tant evitant posar en perill la seva estructura i el seu recobriment.
Després de casi dues hores movent pedres, construint murs i escales, van tornar cap al Castell de Penyafort tot disfrutant del magnífic dia quasi primaverenc. Vam visitar l’exterior del Castell i els seus jardins, tot veient un breu audiovisual. Finalment, ens vam desplaçar fins l’Àrea d’esplai la Marina per dinar, gaudint de les increïbles vistes del Pantà de Foix.