L’exposició “Camins de natura, itineraris vitals”, que es presenta al Palau Robert a partir del 10 de setembre, convida a reflexionar sobre el paper dels educadors ambientals i com repercuteix la natura en el desenvolupament de les persones.
Aquesta iniciativa coincideix amb els 40 anys de la creació del primer itinerari de natura a Catalunya i a l’Estat (el 1975 al bosc de Santiga, a Barberà del Vallès) i amb els 30 anys de la creació de la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA) el 1985. Dos moments històrics i especialment rellevants dins la tradició ambientalista i associativa dels catalans, que van donar un impuls molt important a l’educació ambiental del nostre país.
L’exposició, que té com a comissari Albert Torras, explica la necessària relació i implicació que les persones han de tenir amb la natura, en el seu desenvolupament i conservació, tenint en compte els vincles i les dependències existents.
El contingut de l’exposició es desenvolupa en els àmbits següents: L’educació ambiental; L’educador ambiental; Les escoles de natura, Connectant i organitzant-se, i Els itineraris educatius.
La mostra també vol donar a conèixer els itineraris d’educació ambiental existents a Catalunya. Per això se n’han seleccionat 52 per a aquesta exposició. Són itineraris que recorren diferents punts del territori català. La majoria posen en relleu els aspectes naturals però també se n’hi presenten altres que mostren aspectes culturals, tecnològics o industrials. Els itineraris de natura no són només una part del nostre coneixement, sinó una part de les nostres vivències que configuren el caràcter i la personalitat. Com deia el poeta Alfred Tennyson: “Sóc part de tot el que he trobat al meu camí”.
El guió i la coordinació del projecte l’han portat a terme el comissari i un equip de treball de la Societat Catalana d’Educació Ambiental, format per Isabel Alves, Alba Castelltort, Josep Maria Llorach, Lluís Pagespetit, Bea Ramírez. També ha col·laborat en la revisió del guió Loreto Rubio, de Sinergia Value. La museografia és de MiBa Arquitectes, el disseny, de Dani Rubio i el web, de Maria Beltran.
Aquest projecte compta amb el patrocini de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, i la Fundació La Caixa.
S’han programat sortides guiades (gratuïtes amb reserva prèvia) amb educadors als itineraris que es presenten a l’exposició per experimentar i comprendre millor allò que ens envolta durant el període en què aquesta està oberta al públic. A més, l’exposició podrà ser visitada per grups escolars o de lleure i comptarà amb la presència d’un educador ambiental que facilitarà l’acollida i el material de suport.
També es poden seguir, en aquest període expositiu, activitats paral·leles com les “III Jornades Pan-europees d’educació ambiental cap a la sostenibilitat” (www.catalonia.environmental-education.org) o el Fòrum d’Educació Ambiental que organitzarà la SCEA. Totes les activitats i sortides es poden consultar al web: www.caminsdenatura.cat
Formen part del Consell Assessor de l’exposició Jaume Terradas, Martí Boada, Teresa Franquesa, Josep Planas, Cristina Palés, Elena Forcada, Helena del Pozo, Gonçal Luna, Josep Melero, Ana Romero, Fermí Ballvé, Olga Villacampa i Loreto Rubio.